To je to što me zanima!

Rijedak poremećaj: Rađaju se s jednim velikim okom na čelu

Kiklopija nije nasljedna, a neki od poznatih uzroka su kromosomske anomalije, dijabetes majke, uzimanje lijekova u trudnoći. Ne može se liječiti, a prognoza je izuzetno loša
Vidi originalni članak

Kiklopija je rijetka prirođena malformacija u kojoj u embrionalnom razvoju ne dolazi do razdvajanja orbita (očnih šupljina), pa se formira samo jedna orbita u kojoj je u središnjoj liniji smješteno jedno oko, objašnjava prof. dr. sc. Miroslav Dumić, pedijatar, dječji endokrinolog i dijabetolog iz Poliklinike A. B. R. u Zagrebu.

Dodaje kako se uz to najčešće nađe i čitav niz drugih malformacija i to prvenstveno mozga, teške malformacije nosa i usne šupljine koje onemogućavaju disanje, te bubrega, srca i prstiju. Učestalost kiklopije je oko  1:100 000 novorođene djece (od kojih je dio mrtvorođen).

Danas se kiklopija može prenatalno otkriti ultrazvučnim pregledom trudnice. 

- Kiklopija nije nasljedna, a neki od poznatih uzroka su kromosomske anomalije, dijabetes majke, uzimanje lijekova u trudnoći (citostatici,antiepileptici). Ne postoji mogućnost liječenja kiklopije, a prognoza je izuzetno loša. Novorođenčad rijetko preživljava više od nekoliko dana po rođenju - objašnjava ovaj stručnjak.

PRIČA O ERICU I PEETY Davali su mu 5 godina života, uzeo je psa i dogodilo se čudo

- Koliko mi je poznato do sada nije bilo izvještaja o ovoj rijetkoj anomaliji u našoj medicinskoj literaturi, no obzirom na njenu učestalost za očekivati je da se i u Hrvatskoj rađaju djeca s kiklopijom - kaže kaže prof. dr. sc. Dumić koji je i predsjednik Društva za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetes Hrvatskog liječničkog zbora.

Kroz povijest su se rađala djeca s ovim poremećajem i svaki put bi izazvala veliko zanimanje liječnika. I danas kada dođu na svijet, stručnjaci ih proučavaju ne bi li doznali kako do takvih deformacija dolazi i kako to spriječiti. 

Kiklopiju spominju i u Američkom časopisu za medicinsku genetiku (American Journal of Medical Genetics). Opisali su slučaj kiklopije dijagnosticirane kod dva fetusa koja su imala i neke druge malformacije. Kada su se djeca rodila, njihove sumnje bile su, nažalost, potvrđene.

NEVJEROJATNO PAMĆENJE Sjeća se detalja svakog dana svojeg života, otkako se rodila

O djetetu rođenom s kiklopijom pisali su i stručnjaci na US National Library of Medicine (na tom linku ćete pronaći i fotografije). To dijete se rodilo u Vojnoj bolnici Pince Hashem u gradu Zarga u Jordanu s porođajnom težinom od 2900 grama. Rodila ga je 18-godišnja žena.

Bila je to prva beba u toj obitelji, a da s njom nešto nije u redu saznali su na ultrazvuku u ranoj trudnoći. Nesretno dijete je imalo jedno oko, nos mu je nedostajao, imalo je nekoliko deformacija na abdomenu i još neke nepravilnosti u razvoju. Živjelo je svega pet sati. 

U Indiji je 2006. godine rođena beba koja je uspjela preživjeti mjesec dana, a pet godina nakon toga tamo je rođeno još jedno dijete s kiklopijom koje je živjelo svega jedan dan.

Ovaj poremećaj je nazvan po divovima iz grčke mitologije, a pojavljuje se i kod životinja, u jednom od 16.000 slučajeva.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • 07.02.2018.

    prvi put čujem za ovo

  • Arbitraža 07.02.2018.

    Ne znam čemu konstatacija "Ne može se liječiti", kao da su čitatelji retardirani , pa im nije jasno da nema načina da djetetu izbušimo još jednu rupu u lubanji i opremimo je svime potrebnim za vid. A još postoje i brojne druge anomalje, nespojive sa životom. Onda ovaj dubiozni zaključak da je pojava " (kiklopija) dobila naziv po jednookim bićima iz grčke mitologije, kiklopima". Da ne bi bilo obratno, da su kiklopi u mitologiji dobili naziv po ljudskim bićima koja se takvima rađaju? Ipak je najprije nastala ljudska vrsta, pa onda mitovi (onda ljudska vrsta isproducirala mitove), s nekim bićima na sliku i priliku nekih od primjeraka svoje vrste)

  • PRCO 07.02.2018.

    To nije oko nego iskrivljeno u na celu i to nije poremecaj!

Komentiraj...
Vidi sve komentare