To je to što me zanima!

Ritam i oluja moždanih valova upravljaju sviješću

Ovisno o frekvenciji i ritmu moždanih valova mozak saznaje o kakvom se podražaju radi te poput radijske stanice hvata što ga zanima
Vidi originalni članak

Jedva ste započeli čitati ovu rečenicu, a mozgom je već prostrujala prava oluja “uzbuđenih” gama moždanih valova. Bez obzira čitate li, govorite, mislite ili meditirate uz opuštajuće šumove mora, neuroni svake sekunde ispaljuju grupe električnih signala (valove) koje obrađuju specijalizirani dijelovi mozga. Ovisno o njhovoj frekvenciji, i što je još važnije ritmu, mozak saznaje o kakvom se podražaju radi te se poput radijske stanice “namješta” kako bi čuo upravo ono što ga zanima. Vrlo je važno da su valovi međusobno usklađeni jer dok gledate primjerice jabuku, njezinu boju prenosi jedna vrsta valova, a oblik druga. Bilo bi ipak dobro da mozak vidi samo jednu crvenu jabuku. Neuroznanstvenike je iznenadilo što bez obzira čuje li mozak, primjerice riječi, svjesno ili nesvjesno, mlaz električne aktivnosti ostaje isti. Razlika je jedino što valovi koji nisu usklađeni lutaju brazdama mozga da bi na kraju završili u podzemnim komorama podsvjesti. Važna funkcija gama valova je i spremanje dugoročnih i kratkoročnih informacija u hipokampusu, a znanstvenci se nadaju da će el. signalima niske frekvencije uskoro moći prizvati izgubljena sjećanja.

Alfa valovi su opušteni, a beta koncentrirani
Alfa valovi u mozgu nastaju dok je čovjek budan, ali opušten. Najčešće se javljaju kada su oči zatvorene te prilikom buđenja i neposredno prije spavanja. S druge strane, ako je um zaokupljen, a čovjek percipira, razgovara ili prosuđuje i analizira svijet oko sebe mozgom struje beta valovi.

Theta donosi dobre ideje, a gama pamti i spoznaje
Najbrži, gama valovi važni su u procesima spoznaje, svijesti i pamćenja, a theta valovi dominraju kada je um fokusiran na mentalni prostor. Theta valovi su povezani s kreativnošću i inspiracijom ili barem dnevnim sanjarenjem. Duboko spavanje bez sna karakteristično je za delta valove.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare