To je to što me zanima!

Roditelj 'partner': Dijete je bolje motivirati nego ga kritizirati

Prigovaranje, kažnjavanje, “kopanje po torbi” i koncentriranje na ocjene kod djeteta će izazvati otpor prema školi i izgubit će volju i želju za daljnjim učenjem
Vidi originalni članak

Roditelji žele da im djeca u školi budu uspješna, no u najboljoj namjeri da ih potaknu na učenje, često primjenjuju pogrešne strategije. Prigovaranjem, kažnjavanjem i forsiranjem djeteta nećete ga motivirati da se više posveti školskim obvezama, samo ćete izazvati otpor koji može narušiti odnos između vas i djeteta. Umjesto kritičara - budite prijatelj. 

Razgovarajte te pitanjima potaknite dijete da vam povjeri školske probleme, a potom zajedno potražite rješenja. Pogriješit ćete i ako sve prestrogo kontrolirate, od toga kako je dijete napisalo sastav, zadaću, kada ima ispit te prekapate po torbi da biste provjerili je li sve spakirano. Uz takav pristup dijete neće postati samostalno niti odgovorno. Aktivno ga uključite u proces postizanja ciljeva te će razviti osjećaj odgovornosti za svoj rad i rezultate. 

Usredotočite li se samo na ocjene, djetetu šaljete pogrešnu poruku da su one jedino što je važno. Ono će izgubiti interes za nova znanja te će postati kampanjac fokusiran samo na krajnji rezultat. Pristup “sjedit ćeš ovdje dok sve ne završiš” je netaktičan jer nakon svakih 15 minuta učenja djetetu treba stanka od pet minuta.

Sjajna budućnost ne potiče učenje

Obrazovanje je važno za budućnost, no to neće motivirati školarca. Djeca su usredotočena na sadašnjost, a ne na budućnost te ih treba motivirati trenutačnim nagradama.

Nagrade između zadaće i spavanja

Dijete neće biti motivirano piše li zadaću neposredno prije spavanja, no s užitkom će je dovršiti ako ga nakon toga čeka gledanje omiljene emisije, videoigrica ili poslastica.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • stefi88 10.09.2011.

    Super je članak, djeca su krasna bića koja zaslužuju sve na svijetu, pa i izdvajanje vremena na poticanje djece... Ne volim krajnosti, a to je da je roditelje baš briga za školu, već za "duhovno dobro", ali i one kojima je četvorka loša ocjena!! Halo!

  • mila 19 30.08.2011.

    ako dite ne voli školu -nije za školu...i to je to...nisu svi ko ajnštajn...pravimo robote od dice...sve kao neka duhovnost,dobrota,vjeronauk amo -tamo....i onda trebaju biti super pametni da bi im bilo bolje u životu...koliko nas sjedne s djecom i porazgovara o onim sitnim problemima koji se dešavaju svakodnevno.ja razgovaram s mojom djecom svaki dan o nekakvim "nevažnim"stvarima,a škola mi je na drugom mjestu....

  • ha eto 29.08.2011.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare