To je to što me zanima!

Šveđani upozoravaju: Nemojte spavati s bebom u krevetu!

Dijeljenje postelje povećava rizik od iznenadne smrti bebe za pet puta, pa se savjetuje da roditelji spavaju u istoj sobi s djetetom, ali nikako ne i u istom krevetu
Vidi originalni članak

Spavanje s bebom u istom krevetu nije dobra ideja iako to velik broj roditelja prakticira, upozoravaju znanstvenici iz švedskog Nacionalnog odbora za zdravlje i skrb. Zabrinuti zbog roditeljske prakse izdali su vodič za roditelje kako bi upozorili na moguće opasnosti, piše Daily Mail. 

Dijeljenje kreveta s bebom učestala je praksa u Švedskoj, a prema dosadašnjim istraživanjima i u mnogim drugim zemljama svijeta. 

- Vrlo je važno da djeca do trećeg mjeseca spavaju sama u svom krevetiću - izjavila je Kerstin Nordstrand iz Nacionalnog odbora za zdravlje i skrb. Pri tom ističe da su ove smjernice nove jer je do sada vlast upozoravala uglavnom samo pušače i roditelje pod utjecajem alkohola ili droge da ne spavaju s novorođenčetom u istom krevetu. 

Prema studiji koja je analizirala više od 1500 neobjašnjivih smrti beba, iznenadna dojenačka smrt je pet puta češća ako beba dijeli krevet s roditeljima. 

Oko 65 posto roditelja spava u istom krevetu s novorođenčetom u dobi od tri mjeseca. 

- Već nekoliko posljednjih godina jasno je da dijeljenje kreveta riskira zdravlje bebe i roditelji bi trebali biti svjesni toga, a taj savjet spada u opće zdravstvene preporuke - rekao je voditelj studije, profesor Goeran Wennergren.

U drugim se zemljama poput Francuske i SAD-a roditeljima savjetuje da spavaju u istoj sobi, ali ne i u istom krevetu s djetetom. Iznenadna dojenačka smrt u pravilu nastupa bez upozorenja i ikakvih simptoma za vrijeme spavanja, a osim izbjegavanja zajedničkog spavanja, savjeti koji smanjuju rizik od nje su stavljanje djeteta da spava na leđima i izbjegavanja izlaganja djeteta duhanskom dimu.

Pazite što pričate, bebe slušaju i pamte riječi još u maternici

Idi na 24sata

Komentari 26

  • hurem27 08.12.2013.

    Jedva čekam svoje prvo dijete, i spavat će samnom....da osjeća da je voljeno.

  • irena6144 08.12.2013.

    ne znam što misliti na ovo, ali znam da moje dijete neće spavati sa mnom u mom krevetu

  • mia2821 07.12.2013.

    Ma ja nebi mogla bez mog kauboja, pa ga nekad i ukradem iz krevetica

Komentiraj...
Vidi sve komentare