To je to što me zanima!

Roditeljstvo je poput života na steroidima, kaže Paul O'Grady

Tata od formata: Budući tate, ne brinite se, i vi imate roditeljski instinkt, poručuje muškarcima Paul u knjizi Ja, tata iz Irske" u kojoj govori o prilagodbi na život oca
Vidi originalni članak

Sve knjige o odgoju djece savjetuju roditeljima što moraju ili ne moraju napraviti. I to je jedan od razloga zbog kojeg sam napisao “Ja, tata iz Irske”. Moja knjiga jednostavno poručuje da vjerujemo sebi, objašnjava autor tog, za opće dobro, korisnoga i duhovitog štiva, nakon čijeg se čitanja roditeljstvo ipak ne doima toliko teškim. Irac Paul O’Grady u Hrvatskoj živi već deset godina, od kojih posljednje tri u Vodnjanu. 

Taj arhitekt po struci, radi kao poslovni trener i savjetnik za engleski jezik, a u životu ima tri velike strasti: irski ples, dječju udrugu Hrabrost i rugby klub Pulu. Odrastao je u velikoj obitelji u kojoj se, kaže, uvijek razgovaralo o odgoju i brizi za druge, a knjiga koja je doživjela veliku zagrebačku promociju u veljači, svojevrstan je nastavak Paulovih čvrstih uvjerenja o roditeljstvu i katarzičan način da to podijeli sa svijetom.

- Roditeljski je instinkt jedna od glavnih tema knjige. Iako odgoj ima mnogo tehničkih teškoća koje treba prevladati i s kojima se treba naučiti nositi, roditeljski su instinkti zapravo životni instinkti - govori otac trogodišnjeg Liama i nastavlja: 

- Mislim da su oni jaki i kod muškaraca, ali društvo to vrlo lako i često previdi. 

Za 37-godišnjeg Paula, kao uostalom i za mnoge druge buduće očeve, trudnoća je bila doba velikih promjena - lagodan život i poznato okruženje Zagreba morao je zamijeniti skromnijom istarskom zajednicom. A o tom prijelazu autor itekako ima što reći.

- Čini se da ne postoji jednostavniji način prilagođavanja za muškarce. Moraju pokušati to učiniti što prirodnije. Rješenje nije u zamjeni starog života novim jer tako gube ono što jesu - smatra autor. 

- Uzimanjem dijelova prijašnjih života te njegovim prihvaćanjem kao nove realnosti, to je put naprijed. Dobra prijateljica, nakon što je pročitala knjigu, rekla mi je da ja želim biti tata, a ne druga mama ili njezin pomoćnik. To je jako važno. - zaključuje. 

Iako danas očevi žele aktivno sudjelovati u odgoju, društvo još očekuje vrlo malo od muškaraca.

- Mame bi trebale ostaviti prostor i za njihovo sudjelovanje, dopustiti im da slobodno iznose svoje mišljenje, da se trude i organiziraju stvari na svoj način. Dugoročna vrijednost aktivnog oca u odgoju, ali i romantičnoj vezi, neprocjenjiva je - ističe Paul. Prema njegovu mišljenju, najbolji su roditelji mladi parovi koji još znaju postavljati pitanja, a bogato životno iskustvo (tijekom studija putovao je po svijetu, radio i živio u Americi te Australiji) uklopio je i u Liamov odgoj. 

- Jedna stvar koju sam otkrio na putovanjima je da moje priče nikada nisu bile o mjestima nego o ljudima. Treba učiti iz prošlosti, onoga što nas okružuje te od onih kod kojih se čini da sve funkcionira kako treba. Tako se to radi! - savjetuje.

U veseloj obitelji O’Gradyjevih fizički kontakt igra vrlo važnu ulogu. 

- Supruga Lena i ja od samih smo početaka vrlo taktilni s Liamom i danas vidimo kako on suosjeća sa živim bićima na razini koju neka druga djeca nemaju - priča učitelj koji je kroz radionice irskog plesa primijetio da djeca gube prirodnu povezanost jedni s drugima. Iskustvo rođenja sina opisuje kao trenutak u kojem svijet postaje jasniji i življi, a takvim otprilike vidi i roditeljstvo.

- To je kao život na steroidima, sve je sjajnije, veće i emotivnije, ali ne mora nužno biti i drukčije - slikovito završava. 

Od roditelja društvo danas previše očekuje

Jedna je od najvažnijih stvari koje savjetuje roditeljima da smanje očekivanja. U epilogu za ‘Jedi, moli, voli’, spisateljica Elizabeth Gilbert ističe kako samo u zapadnom društvu partneri jedno drugome moraju biti i najbolji prijatelji, financijski savjetnici, ljubavnici, srodne duše - sve! Mislim da nas društvo gura u tom smjeru i s roditeljstvom.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata

Idi na 24sata

Komentari 4

  • vidum 04.04.2013.

    Imati dijete od 2 ili 3 godine i škrabati o roditeljstvu !? Napiši knjigu o tomu za dvadesetak godina. Kad budeš nešto znao !

  • mihaela1000 26.03.2013.

    Slažem se s ovim u članku, baš bih voljela pročitat tu knjigu, a inače nisam zagovornik knjiga o roditeljstvu. Jer se i muž i ja vodimo instinktom i intuicijom. Slušamo i mi neke savjete sa strane, al odgajamo sami dijete. I curka nam je za sad sasvim lijepo odgojena, voli se družiti i s djecom i s odraslima, voli životinje i dobra je. Ima ona svojih dana, al koje dijete il čovijek nema?

  • comeon 26.03.2013.

    Naravno da se i muškarci mogu odlično brinuti za svoje dijete.Čast izuzecima,ali velika večina brzo shvati da je to jako naporno(buđenje po noći,mjenjanje pelena,tisuću zašto,ne možeš se ponekad u miru najesti,popiti kavu)pa se rađe prave hendikepirani.Bolje da su malčice glupi pa ne kuže kako treba sa djecom nego da rade hrpu stvari koje su "dosadne" kad to umjesto njih može i njihova žena.Na žalost još uvijek postoji jako puno muškaraca koji misle da je biti roditelj napiti se kad se dijete rodi i to je to.

Komentiraj...
Vidi sve komentare