To je to što me zanima!

Ružičasti ananasi dostupni su za kupnju, za sada samo u Americi

Tvrtka Del Monte još od 2005. godine razvija genetski modificirani ananas ružičaste boje, a sada su napokon dostupni za kupnju na američkom tržištu
Vidi originalni članak

Tvrtka Del Monte je još 2016. godine od FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) dobila dozvolu za ovaj ananas.

Sada, četiri godine kasnije, ružičasti ananasi dostupni su za kupnju po cijeni od 316 kuna po komadu, ali samo u Americi.

- Kao vodeći dobavljač svježih ananasa u cijelom svijetu, Del Monte je predan nastavku ulaganja u naš program istraživanja i razvoja ananasa kako bi udovoljio stalno promjenjivim potrebama naših potrošača. Ružičasti ananas je proizvod na koji smo nevjerojatno ponosni, ne samo zbog lijepe boje i finog okusa, već i zbog brige koju smo uložili u njegov uzgoj kao i zbog održive metode koju smo primijenili za proizvodnju ovih ružičastih ananasa - rekao je Pablo Rivero, potpredsjednik marketinga Fresh Del Montea za Sjevernu Ameriku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pa zašto je ovaj ananas skuplji od običnog? I zašto je trebalo toliko vremena da se pojavi na tržištu nakon odobrenja FDA?

Kašnjenje je uglavnom bilo povezano s vremenom koje je bilo potrebno vladi Kostarike da odobri komercijalnu izvoznu dozvolu za ovu sortu, objasnio je Rivero i dodao su navedenu dozvolu dobili u kolovozu 2019., što je Del Monteu omogućilo da napravi neka komercijalna ispitivanja kako bi se procijenila kvaliteta.

Što se tiče cijene, Del Monte objašnjava da ananasu trebaju 24 mjeseca da naraste, a ružičasti se posebno biraju 'u ultra ograničenim berbama' na odabranoj farmi u Kostariki.

- Osim toga, važno je razumjeti da povećavanje proizvodnje nove sorte iz nekoliko biljaka zahtijeva nekoliko ciklusa proizvodnje sjemena, a u ovom slučaju svaki ciklus traje više od godinu dana - nastavlja Rivero.

Zanimljivo je da će svaki prodani ananas rezultirati uzgojem novog ananasa. Kao što Del Monte objašnjava, sa svakog ružičastog ananasa tvrtka će uklanjati zelene listovi ananasa i ponovno ih saditi što znači da bi se cijena trebala smanjiti.

BRZO, FINO I JEDNOSTAVNO 10 ideja za savršene kremaste juhe - idealne za jesenske dane

Iz tvrtke također dodaje da je ovaj ananas sočniji i slađi od tradicionalnog, prenosi Real Simple.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Rafo 16.10.2020.

    Bljak!

  • 15.10.2020.

    Katastrofa, koliko su ljudi postali obijesni. Uništit će sve dobro na ovom jadnom planetu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare