To je to što me zanima!

S djecom bi o seksualnosti trebalo pričati odmalena

Dijete će otvorenim razgovorom o seksu shvatiti da je to nešto normalno te steći povjerenje u svoje roditelje i sigurnost da ih pita o bilo čemu
Vidi originalni članak

Spolna edukacija treba biti kontinuiran proces, a ne 'jedan veliki razgovor’, kaže psihologinja Marija Krmek. Zato nema pravila u kojoj djetetovoj dobi treba početi razgovarati o tome, nego je dobro od najranije dobi koristiti svakodnevne situacije za razgovor o spolnosti. Roditelji trebaju imati na umu kako je spolnost prirodan dio života, biti spremni odgovarati na pitanja te pružiti informacije jednostavno i primjereno djetetovoj dobi. Bitno je ne izbjegavati pitanja o spolnosti, ne zastrašivati dijete te ni na koji način pobuditi sram zbog njegove spolnosti. S tinejdžerima treba razgovarati o prvom spolnom odnosu, posljedicama i zaštiti. No važno je kontinuirano im usađivati vrijednosti te uz razgovor o spolnom odnosu govoriti i o osjećajima te svojim stavovima i vrijednostima. Pritom o seksu govorite kao o svim ostalim stvarima jer će tako dijete steći dojam da je to posve normalno. Razgovarate li s djetetom otvoreno i smireno, ulijevate mu povjerenje, pa je vjerojatnije da će se prvo vama obratiti s pitanjima koja ga zanimaju ili ako se susretne s nekim većim problemom, zaključila je Krmek.

IVA: NIJE BILO TABU TEMA I NIJE BILO RODA
Najnormalnije sam s roditeljima razgovarala o seksu i to nikad nije bila tabu tema. Znala sam još prije osnovne da djeca nastaju jer se mama i tata vole i da to radiš kad odrasteš. No roditelji mi nisu nikad pričali o rodama i slično, priča voditeljica Iva Šulentić.

ALKA:DIJETE TREBA PRIPREMITI NA SEKS
U mom djetinjstvu seks je bio zabranjena tema. Roditelji su prebacivali program ako bi se glumci ljubili na filmu, kaže Alka Vuica. Dodaje da dijete treba pripremiti na seks kao i na sve ostalo te ga upozoriti na bolesti.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare