To je to što me zanima!

Salate i juhe lako postaju glavno jelo ljetnih zabava

Sočni povrtni i voćni napici te juhe na bazi jogurta gotovi su za tren, a maštovite salate lako postaju glavno jelo vrtnih zabava i vrućih ljetnih noći
Vidi originalni članak

Povrće uz dodatak tjestenine ili riže možete jesti za ručak ili večeru, dodati mu možete popečene kockice kruha ili slanine te pržene sjemenke suncokreta, buče ili pinjola. Maštoviti preljev lako je izmiješati od maslinova ulja, usitnjenog bosiljka i malo sira s plemenitom plijesni. Uz jogurt su dobri usitnjeni češnjak i ribana rotkvica, a aceto balsamico sa začinskim biljem miješa se s tofuom. Tako nekoliko jednostavnih zahvata promiče salata u glavno jelo. Sve vrste salata potrebno je temeljito oprati, a listovi ne smiju dugo stajati u vodi zbog gubitka vitamina i minerala. Lagane i ukusne hladne juhe pomažu protiv vrućina, ojačavaju imunitet i vraćaju energiju. Budući da su izrazito lagane, nježne su za želudac, a što je najvažnije, opskrbljuju tijelo vodom i jačaju imunitet. Kombinacija miso začina, tortille poslužene umjesto tjestenine i kokosovo mlijeko umjesto vrhnja učinit će juhu egzotičnom.
Gazpacho, osvježavajuća mediteranska juha priprema se od svježeg povrća na bazi rajčice sa začinima poput češnjaka, luka, bosiljka i maslinova ulja, a poslužuje s preprženim kockicama kruha. Slasna je i grčka juha tzaziki od krastavaca, metvice, malo češnjaka i jogurta. Za hladnu voćnu juhu potrebno je izmiksati lubenicu očišćenu od koštica ili maline, kupine ili drugo voće te kratko prokuhati uz dodatak gustina, čaja i bijelog vina. Poslužena u izdubljenoj lubenici s kockicama leda od sirupa crvenog soka, hladna će juha oduševiti goste. 

>>Smoothie, osvježavajući napitak od mlijeka, jogurta ili mineralne vode te miksanog voća ili povrća, uz dodatak leda, obiluje vlaknima i ne sadrži nezdravi šećer. Zdravi i ukusni napitci od rajčice, mrkve te jabuke i drugog voća možete ukrasiti  listićima peršina ili mente te posipanjem mljevenih orašastih plodova.
>>Marinada čini roštilj primamljivim, a možete je pripremiti od korice limuna, maslinova ili sezamova ulja, voćnog soka, vina, svježeg začinskog bilja, meda, aceto balsamica ili senfa. Nova istraživanja pokazuju da marinade mogu onemogućiti stvaranje kancerogenih spojeva koji nastaju prilikom pečenja na roštilju.
>>Listovi svježeg špinata i narezana rotkvica ukusan su prilog hladnim salatama, a uz njih će odlično ići i nasjeckani mladi luk te vlasac i bosiljak


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare