To je to što me zanima!

Salmonela i druge bolesti vrebaju iz nekuhane hrane

Osim u jajima i mesu, opasni mikroorganizmi mogu se skrivati u svježem povrću i voću, a podgrijavanje jela nije dovoljna zaštita od trovanja
Vidi originalni članak

Rajčica zaražena salmonelom ovih je dana izazvala trovanja i paniku u Americi. No to je jedan od neobičnijih načina trovanja hranom, smatra dr. Dunja Perković iz Nacionalnog centra za salmonele.
- Povrće je češće zaraženo clostridiumom. To su vrlo žilave bakterije koje mogu preživjeti i mikrovalnu pećnicu. Uništavaju se tek nakon 15 minuta u mikrovalnoj, a ljudi kod nas imaju običaj samo podgrijati hranu koja nije bila u hladnjaku. Hrana može biti zaražena i noro-virusom te kandilobakterom. Salmonela se češće dobiva jedenjem mliječnih proizvoda, sladoleda i kolača u kojima ima termički neobrađenih jaja. A kupovna majoneza, za razliku od domaće, uvijek je dobro obrađena - ističe dr. Dunja Perković.

JAJA
Jaja su česti krivac za salmonelu, stoga se ne preporučuje jedenje sirovih ni meko kuhanih. Ne rabite ona napuknuta. Ne kušajte sirovu smjesu za kolače pripravljenu s jajima - to je dovoljno da se zarazite

SIROVO VOĆE I POVRĆE
Voće i povrće uvijek je potrebno dobro oprati, katkad i oguliti, da bi se uklonili mikroorganizmi koji izazivaju trovanje hranom. Osobito riskantna je zelena salata,
koja se pri uzgoju katkad zalijeva nečistom vodom.

MESO
meso i pribor koji s njime dolazi u dodir držite odvojeno od druge hrane jer je sirovo meso može zaraziti. Tijekom pečenja termometrom provjerite je li meso pečeno - temperatura u središtu treba biti 80 C

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare