To je to što me zanima!

Salmonela 'vreba' i u koktelu: Evo kako je lako možete izbjeći

BUDITE SIGURNI Stručnjaci tvrde kako bi devet minuta 'stajanja', alkoholu i kiselom limunovom soku trebalo bi biti dovoljno za uništavanje tih bakterija pa će koktel biti siguran za piće
Vidi originalni članak

Sour kokteli su pića koja sadrže alkohol poput viskija ili džina, limunov sok, sirup i led, a često su pomiješana sa sirovim bjelanjkom. Barmeni to rade kako bi piću dali svilenu teksturu i pjenu na vrhu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No jaja mogu prenijeti bakterije salmonele, koje izazivaju trovanje hranom. Stručnjaci tvrde kako bi devet minuta "stajanja", alkoholu i kiselom limunovom soku trebalo bi biti dovoljno za uništavanje tih bakterija pa će koktel biti siguran za piće.

- Problem je u brzoj distribuciji. Da bi pravljenje koktela bilo potpuno sigurno, barmeni bi trebali pričekati tih devet minuta - ističu znanstvenici čije istraživanje je objavljeno u časopisu LWT - Food Science and Technology.

OPASNE BAKTERIJE Leglo bolesti: Tko surfa i kuha, riskira salmonelu i streptokok

U šest minuta broj bakterija otpada, a u devet minuta one su potpuno mrtve.

Istraživanje je provedeno samo na sour koktelima, ali isto se pravilo može primijeniti i na kiselim koktelima koji se rade od limuna, jaja i alkohola.

Zaraza salmonelom je bolest koja obično izaziva samo proljev i povraćanje, ali može imati ozbiljnije, čak i smrtonosne posljedice za neke ljude. Bakterije se lako šire i obično dolaze iz proizvoda životinjskog uzgoja poput mesa i jaja.

Pečenje hrane temeljito će ubiti salmonelu, ali ljudi i dalje konzumiraju slabo pečeno ili sirovo meso, jaja ili nepasterizirano mlijeka.

DOKTOR UPOZORAVA Prevencija salmonele: Evo kako kupiti, čuvati i pripremati jaja

Iako se samo male količine salmonele mogu pronaći u jajima, njihovo skladištenje na sobnoj temperaturi može povećati broj.

Kontaminirali su bjelanjke salmonelom, a zatim testirali što se događa iz minute u minutu. Na početku ispitivanja imale su 6,1 jedinica bakterija salmonele. Nakon dvije minute to je palo na 5,1, a nakon pet minuta se gotovo prepolovilo, na 3,3.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare