Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Salmonela 'vreba' i u koktelu: Evo kako je lako možete izbjeći

BUDITE SIGURNI Stručnjaci tvrde kako bi devet minuta 'stajanja', alkoholu i kiselom limunovom soku trebalo bi biti dovoljno za uništavanje tih bakterija pa će koktel biti siguran za piće

178476152
Foto: Thinkstock
0 komentara

Sour kokteli su pića koja sadrže alkohol poput viskija ili džina, limunov sok, sirup i led, a često su pomiješana sa sirovim bjelanjkom. Barmeni to rade kako bi piću dali svilenu teksturu i pjenu na vrhu.

POGLEDAJTE VIDEO:

No jaja mogu prenijeti bakterije salmonele, koje izazivaju trovanje hranom. Stručnjaci tvrde kako bi devet minuta "stajanja", alkoholu i kiselom limunovom soku trebalo bi biti dovoljno za uništavanje tih bakterija pa će koktel biti siguran za piće.

- Problem je u brzoj distribuciji. Da bi pravljenje koktela bilo potpuno sigurno, barmeni bi trebali pričekati tih devet minuta - ističu znanstvenici čije istraživanje je objavljeno u časopisu LWT - Food Science and Technology.

girlfriend taking selfie while boyfriend cutting green onion in kitchen OPASNE BAKTERIJE Leglo bolesti: Tko surfa i kuha, riskira salmonelu i streptokok

U šest minuta broj bakterija otpada, a u devet minuta one su potpuno mrtve.

Istraživanje je provedeno samo na sour koktelima, ali isto se pravilo može primijeniti i na kiselim koktelima koji se rade od limuna, jaja i alkohola.

Foto: Dreamstime

Zaraza salmonelom je bolest koja obično izaziva samo proljev i povraćanje, ali može imati ozbiljnije, čak i smrtonosne posljedice za neke ljude. Bakterije se lako šire i obično dolaze iz proizvoda životinjskog uzgoja poput mesa i jaja.

Pečenje hrane temeljito će ubiti salmonelu, ali ljudi i dalje konzumiraju slabo pečeno ili sirovo meso, jaja ili nepasterizirano mlijeka.

DOKTOR UPOZORAVA Prevencija salmonele: Evo kako kupiti, čuvati i pripremati jaja

Iako se samo male količine salmonele mogu pronaći u jajima, njihovo skladištenje na sobnoj temperaturi može povećati broj.

Kontaminirali su bjelanjke salmonelom, a zatim testirali što se događa iz minute u minutu. Na početku ispitivanja imale su 6,1 jedinica bakterija salmonele. Nakon dvije minute to je palo na 5,1, a nakon pet minuta se gotovo prepolovilo, na 3,3.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message