To je to što me zanima!

"Sam nikotin je kancerogen i zato su žvake i flasteri štetni"

Do sad se na nikotin gledalo kao na tvar koja prvenstveno izaziva ovisnost, no sada su stručnjaci otkrili da uzrokuje mutacije stanica DNA i sam može uzrokovati rak
Vidi originalni članak

Nikotinske gume za žvakanje i flasteri izgleda da mogu napraviti više štete nego koristi, tvrde američki znanstvenici. U novoj studiji otkrili su da nikotin sam može uzrokovati rak. 

Istraživači s Instituta Virginia Bioinformatics kažu da je nikotin toliko moćan kancerogen da proizvode na bazi nikotina, koji pomažu ljudima u odvikavanju od pušenja, čini nesigurnima po zdravlje. 

Nikotin je jedna od 4000 različitih kemikalija u dimu cigarete, a iako se većina tih tvari smatrala kancerogenima, nikotin se do sada promatralo uglavnom kao tvar koja izaziva ovisnost, ali ne i rak. Žvakaće gume i flasteri načinjeni su od visoke koncentracije nikotina i zato stručnjaci tvrde da mogu više štetiti nego koristiti. 

Prema njihovim najnovijim saznanjima, nikotin uzrokuje mutaciju stanica DNA, točnije tisuće mutacija u izloženim stanicama nazvane pojedinačni nukleotidni polimorfizmi. Taj način djelovanja vrlo je sličan onome kada stanice dožive oksidacijski stres, koji je poznat i kao preteča karcinoma, piše Daily Mail. 

- Ova saznanja su važna. Po prvi puta mogli smo direktno izmjeriti velik broj genetskih varijacija uzrokovanih isključivo nikotinom, što nam je pokazalo da nikotin sam može mutirati genom i izazvati rak - ispričao je dr. Harold Garner, direktor Instituta Medical Informatics and Systems Division. 

Buduće studije koncentrirat će se na dugoročni učinak nikotina. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • prdac40 15.06.2014.

    Sve mi to dobro znamo, ali mi smo pušači a ne maloumnici da nam 1000 puta ponavljate istu stvar......

  • tajne 15.06.2014.

    onda lokot u bravu TDR-u!!!!!!!!!!!!

  • Mustafa Aga 14.06.2014.

    Neke ljude nista ne moze zaustaviti...

Komentiraj...
Vidi sve komentare