To je to što me zanima!

Sanjarenje potiče kreativnost i uspješan je borac protiv fobija

Čak trećinu vremena ljudima lutaju misli, što čisti mozak od stresa, ali i daje novu perspektivu problema. Sanjarenje olakšava strahove i uvelike potiče kreativnost
Vidi originalni članak

Iako u suvremenom društvu sanjarenje ima negativan predznak, ono je itekako korisno, štoviše, čak potiče produktivnost, tvrde američki znanstvenici. 

Pojedinačno sanjarenje traje svega nekoliko minuta, no ljudi su tom mentalnom aktivnošću u prosjeku zabavljeni čak trećinu ili polovicu budnog vremena, pokazuju istraživanja. 

- Sanjarenje je prirodni poriv koji otvara cijeli spektar mogućnosti koje u ‘hladnoj’ stvarnosti nisu ostvarive - kaže američki psihijatar Stuart Twemlow. Poput meditacije, dnevna doza sanjarenja omogućuje mozgu da uzme miniodmor, tijekom kojeg psiha i tijelo opuštaju stres i napetost te se stvarnosti vraćaju budni i osvježeni. Također, opuštanje stresa i usmjeravanje misli u pozitivnu vizualizaciju odlična je metoda za podizanje raspoloženja. 

Osim što pomaže organiziranju misli i razbuđuje maštu, sanjarenje potiče kreativnost i nove ideje, otvara nove perspektive te omogućuje brže rješavanje problema. Ako vam misli lutaju, usmjerite ih ka moru, šumi ili planini - maštanje o putovanjima najbolje odmara mozak. 

Učvršćuje prave vrijednosti

Tijekom sanjarenja o scenarijima u koje čvrsto vjerujete na određeni način upoznajete sebe te produbljujete vjeru u vlastite želje i ambicije. 

Retrospektiva za manje svađe

Tijekom sanjarenja lako “vrtimo film unatrag”. Prisjećanje nedavne svađe i zamišljanje da ste drukčije reagirali pomaže uspješnijem rješavanju konflikata u budućnosti.

Sanjarenjem se pobjeđuju fobije

Sanjarenje pomaže kontroliranju nemira i fobija. Primjerice, ako strahujete od letenja, a spremate se na put avionom, mentalno uvježbavanje svih koraka - od vožnje prema aerodromu do polijetanja, olakšat će njihovu realizaciju u stvarnosti.

Zbog mašte se nadmaši sebe

U sanjarenju ništa nije nemoguće. Stoga se metodama pozitivne vizualizacije često služe i profesionalni sportaši što im, pokazalo se, omogućuje bolju i uspješniju izvedbu.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • ZMIJA1 09.07.2012.

    ja sam vječiti sanjar

  • Crveninovcanik 09.07.2012.

    Mene sanjarenje smiruje,bilo smijesno ili ne,nadjem si kad-kad odusak u tome :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare