Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Sanjarenje potiče kreativnost i uspješan je borac protiv fobija

Sanjarenje potiče kreativnost i uspješan je borac protiv fobija
1

Čak trećinu vremena ljudima lutaju misli, što čisti mozak od stresa, ali i daje novu perspektivu problema. Sanjarenje olakšava strahove i uvelike potiče kreativnost

VIDEO

Iako u suvremenom društvu sanjarenje ima negativan predznak, ono je itekako korisno, štoviše, čak potiče produktivnost, tvrde američki znanstvenici. 

Pojedinačno sanjarenje traje svega nekoliko minuta, no ljudi su tom mentalnom aktivnošću u prosjeku zabavljeni čak trećinu ili polovicu budnog vremena, pokazuju istraživanja. 

- Sanjarenje je prirodni poriv koji otvara cijeli spektar mogućnosti koje u ‘hladnoj’ stvarnosti nisu ostvarive - kaže američki psihijatar Stuart Twemlow. Poput meditacije, dnevna doza sanjarenja omogućuje mozgu da uzme miniodmor, tijekom kojeg psiha i tijelo opuštaju stres i napetost te se stvarnosti vraćaju budni i osvježeni. Također, opuštanje stresa i usmjeravanje misli u pozitivnu vizualizaciju odlična je metoda za podizanje raspoloženja. 

Osim što pomaže organiziranju misli i razbuđuje maštu, sanjarenje potiče kreativnost i nove ideje, otvara nove perspektive te omogućuje brže rješavanje problema. Ako vam misli lutaju, usmjerite ih ka moru, šumi ili planini - maštanje o putovanjima najbolje odmara mozak. 

Učvršćuje prave vrijednosti

Tijekom sanjarenja o scenarijima u koje čvrsto vjerujete na određeni način upoznajete sebe te produbljujete vjeru u vlastite želje i ambicije. 

Retrospektiva za manje svađe

Tijekom sanjarenja lako “vrtimo film unatrag”. Prisjećanje nedavne svađe i zamišljanje da ste drukčije reagirali pomaže uspješnijem rješavanju konflikata u budućnosti.

Sanjarenjem se pobjeđuju fobije

Sanjarenje pomaže kontroliranju nemira i fobija. Primjerice, ako strahujete od letenja, a spremate se na put avionom, mentalno uvježbavanje svih koraka - od vožnje prema aerodromu do polijetanja, olakšat će njihovu realizaciju u stvarnosti.

Zbog mašte se nadmaši sebe

U sanjarenju ništa nije nemoguće. Stoga se metodama pozitivne vizualizacije često služe i profesionalni sportaši što im, pokazalo se, omogućuje bolju i uspješniju izvedbu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'