To je to što me zanima!

Sanjarenje trenira mozak, držeći ga aktivno budnim

Osim što ga relaksira, povremeno sanjarenje omogućava mozgu da se koncentrira i pozabavi složenijim i bitnim životnim problemima
Vidi originalni članak

Znanstvenici su još donedavna smatrali da je tijekom sanjarenja aktivan samo onaj dio mozga koji je povezan s jednostavnom, rutinskom mentalnom aktivnošću. No tijekom “bavljenja” lijepim i opuštajućim mislima u mozgu se aktivira i dio odgovoran za rješavanje složenih problema, pokazala je studija Sveučilišta British Columbia u Kanadi. Što su ispitanici manje bili svjesni da sanjare, to je aktivnost obaju dijelova mozga bila ravopravnija.
- Studija je pokazala da su naši mozgovi veoma aktivni dok sanjarimo, mnogo aktivniji nego u vrijeme fokusiranja na rutinske zadatke - ističe Kalina Christoff, voditeljica istraživačkog tima.
Detaljni rezultati studije nalažu da je sanjarenje važno misaono stanje u kojemu ljudi nesvjesno prebacuju pozornost s trenutačnih zadataka na sortiranje bitnih životnih problema.
- Tijekom sanjarenja ne ostvarujete trenutačni cilj, npr. praćenje sadržaja knjige ili nastave, no mozak se možda bavi važnijim i dubljim stvarima, poput karijernoga napretka ili odnosa s drugim ljudima - kaže znanstvenica Kalina Christoff.

MISLI, SLIKE, ZVUKOVI I OSJEĆAJI
Tijekom dnevnoga sanjarenja mozak neprestalno vrluda od jedne misli k drugoj proizvodeći istodobno mnogobrojne slike, zvukove, misli i osjećaje, ističu znanstvenici. 

SANJARENJE JE PRIRODNO STANJE MOZGA
Tijekom obavljanja dosadnih zadataka misli lako odlutaju. To se događa jer je sanjarenje zapravo prirodno stanje mozga, a ne isprazno gubljenje vremena, kažu američki znanstvenici.

DOK MISLI LUTAJU, MOZAK RADI
Dok sanjari, mozak “prekapa” po važnim stvarina, ali koje nisu bitne u tom trenutku, ističe Malia Mason, voditeljica znanstvenog istraživanja na sveučilištu Harvard u Massachusettsu.

SANJARENJE DRŽI MOZAK BUDNIM
Najvažnije je pitanje zašto mozak uopće sanjari, kažu znanstvenici. Jedna od pretpostavki je da to čini jer ga sanjarenje drži budnim tijekom obavljanja svakodnevnih zadataka, navode.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare