To je to što me zanima!

Šareno osvježenje na štapiću: Pripremite sami fine sladolede

Sladoled na štapiću pripremljen kod kuće najbolje je pripremiti od lagano prezrelog voća, a grčki jogurt ili slatko vrhnje te korica citrusa dat će mu još kremastiji okus
Vidi originalni članak

Domaći sladoled na štapiću neodoljiva je i zdrava slastica koju možete pripremiti i zamrzavanjem svježe ocijeđenog soka ili pasiranog voća. Odlučite li se za voće, prije nego što ga pomiješate s ostalim sastojcima, obvezno ga procijedite kroz gazu. 

Tako ćete izbjeći sitne sjemenke i pulpu koje sladoledu daju zrnatu umjesto glatke i kremaste teksture. Pri odabiru voća najbolje je da je sezonsko, a možete iskoristiti i lagano prezrelo. Pritom ćete morati staviti manje zaslađivača, što tu slasticu čini još zdravijom. 

Ako se već ne odlučite za med, preporučuje se da ga zasladite šećerom u prahu koji će se najlakše stopiti s ostalim sastojcima. Za još kremastiji, bogatiji okus sladoleda, u smjesu s voćem možete dodati slatko vrhnje, mlijeko ili grčki jogurt. 

Želite li da je istaknutija mliječna, a ne voćna komponenta, možete odvojeno izmiksati jogurt sa šećerom, ribanom korom citrusa i začinima prema želji, ohladiti u hladnjaku pa tek tada dodati nasjeckane komadiće voća i zamrznuti. Ako nemate posebne kalupe za sladoled sa štapićem, dobro će poslužiti i veće čaše za liker ili papirnate čašice. Poslužite li se čašicama, smjesu ostavite u zamrzivaču sat vremena pa tek tad zabodite štapiće i ponovno vratite u zamrzivač na barem četiri sata.  Sladoled ćete najlakše izvaditi iz kalupa ako ga 20 - 30 sekundi uronite u toplu vodu. 

Energetski sladoled od kave

Sastojci: 1 3/4 šalice kuhane kave, 1/2 šalice mlijeka, 1/4 šalice šećera u prahu, 1/2 šalice slatkog vrhnja, žličica kristalnog šećera

Priprema: Miješajte kavu, mlijeko i šećer u prahu na vatri dok se šećer ne rastopi. U drugoj zdjeli izmiksajte vrhnje i kristalni šećer. U kalupe prvo rasporedite smjesu od kave pa na vrh ulijte slatko vrhnje. Ohladite.

Slatka crno-bijela fantazija

Sastojci: 110 g bijele čokolade, 2 šalica slatkog vrhnja, 2 šalice jogurta od vanilije, 110 g tamne čokolade

Priprema: Odvojeno rastopite bijelu i tamnu čokoladu sa slatkim vrhnjem. U svaku mješavinu dodajte šalicu jogurta od vanilije. Ostavite u hladnjaku sat vremena pa naizmjence stavljate žlicu po žlicu tamne i svijetle smjese u kalup. Čuvajte u zamrzivaču.

Polarna lizalica od čokolade 

Sastojci: 1 1/2 šalica mlijeka, šalica slatkog vrhnja, 1/2 šalice mliječne čokolade, 1/2 šalice tamne čokolade, 1/2 šalice maslaca od kikirikija 

Priprema: Zagrijte mlijeko i vrhnje pa dodajte razlomljenu mliječnu i tamnu čokoladu. Kad se rastopi, dodajte maslac i miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Izlijte sve u kalupe za sladoled i ostavite u zamrzivaču nekoliko sati. 

Čaj s trešnjama na štapiću

Sastojci: 4 vrećice čaja od hibiskusa, 1 1/2 šalice kipuće vode, 2 žlice meda, žlica limunova soka, 1/2 šalice pasiranih trešanja 

Priprema: Vrećice čaja prelijte kipućom vodom, pokrijte pa ostavite 5 minuta. Izvadite vrećice, hladite 5 minuta pa umiješajte med i limun. Rasporedite trešnje u 5 kalupa pa prelijte čajem. Ostavite u zamrzivaču.

Ledeno osvježenje s malinama

Sastojci: 3 šalice grčkog jogurta, šalica šećera, šalica limunova soka, žlica ribane limunove kore, šaka nasjeckanih malina

Priprema: Ubacite sve sastojke osim malina u blender i miksajte dok se šećer ne rastopi. Ostavite nekoliko sati u hladnjaku da se smjesa dobro ohladi. Prije nego što je prebacite u kalupe za sladoled, u smjesu umiješajte narezane maline pa ostavite u zamrzivaču preko noći. 

Brzo osvježenje, ali i dnevna doza vitamina 

Ako se ne želite samo osvježiti, nego i zasititi sladoledom, možete ga pripremiti i od pudinga različitih okusa i boja. 

Tako na dno kalupa za sladoled ulijte skuhan, lagano ohlađen puding od čokolade. Ostavite kalupe sat vremena u zamrzivaču pa dodajte kuhani puding od vanilije, ponovno ohladite pa na kraju dodajte puding od karamele. No kao i kod svih sladoleda na štapiću, nikad nemojte do kraja napuniti kalup jer se zamrzavanjem sladoled širi pa će slastica izgledati manje uredno i lijepo. Silikonske kalupe možete nabaviti na internetu, ali i u trgovačkim lancima, već i za 30-ak kuna.

No ovaj ljetni desert možete pripremiti i od povrća pomiješanog s voćem. Mrkva se izvrsno slaže s narančom i jagodama, a ako želite biti odvažniji, kušajte sladoled sa špinatom. U blenderu izmiksajte tri banane, manji ananas i šalicu svježeg špinata te malo vode. Smjesu ulijte u kalupe pa ohladite. I običan sok od naranče ili limuna u trenu se može pretvoriti u primamljivi sladoled. U polovicu plastične čaše ulijte sok, dodajte šećer pa prekrijte folijom. U nju zabodite plastičnu žličicu ili štapić pa ostavite što dublje u zamrzivaču barem četiri sata. 

U sladoled prema želji možete dodati veće komadiće voća poput banana, jagoda ili trešanja. Možete ga i posuti čokoladnim ili šarenim mrvicama te sjeckanim orašastim plodovima. 

Šareno osvježenje na štapiću

Sastojci: crveni sloj: šalica jagoda, 3 žlice limunade, žličica šećera; bijeli: šalica jogurta od vanilije, 3 žlice limunade; ljubičasti: 1/2 šalice borovnica, 1/2 šalice limunade, 1/2 žličice šećera 

Priprema: U blenderu izmiksajte sve sastojke za crveni sloj. Ulijte smjesu na dno kalupa pa ostavite u zamrzivaču dva sata. Izmiksajte i sastojke za bijeli sloj pa ga žlicom nanesite na crveni. Ponovno ostavite u zamrzivaču dva sata. Na kraju izmiksajte i sve sastojke za ljubičasti sloj pa nanesite na bijeli. Ostavite kalupe barem šest sati u zamrzivaču. 

Cheesecake-sladoled od jagoda

Sastojci: 220 g krem sira, 1/4 šalice kiselog vrhnja, 3/4 šalice šećera u prahu, 1/2 šalice mlijeka, 6 velikih jagoda, 6 graham keksa, žlica rastopljenog maslaca 

Priprema: U blenderu izmiksajte sir, vrhnje, šećer i mlijeko. Dodajte narezane jagode pa još malo miksajte. Izlijte smjesu u kalupe, i to tako da ostavite 2,5 cm do vrha prazno. Posebno usitnite kekse s maslacem. Tu smjesu lagano utisnite na vrh kalupa. Ostavite u zamrzivaču 6 sati.

Koktel-osvježenje od metvice i ruma

Sastojci: 2 šalice nasjeckane lubenice, 3 žlice šećera, 3 žlice ruma, 3 žlice soka od limete, 3 žlice vode, 4 listića metvice 

Priprema: U blenderu izmiksajte sve sastojke pa ih rasporedite u manje šalice, ali ne do vrha. Ostavite ih u zamrzivaču sat vremena pa u njih zabodite štapiće. Dodajte ostatak smjese pa ih ostavite u zamrzivaču još barem četiri sata. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • bettyboop25 30.06.2013.

    Najbolja je ledo kutija i jedi koliko hoćeš.:- ))))))))

  • samo di 30.06.2013.

    meni bolji kornet od štapića:)

  • twinsi2 30.06.2013.

    Pliz,pliz i ja bi jedan liz:)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare