To je to što me zanima!

Savijača od krumpirovog tijesta posluživala se uz variva i meso

Ovo starinsko jelo nekada su domaćice servirale uz razne vrste variva - uz kelj, slatki kupus, slatku repu... Jelo se i uz špinat, ali i bilo koju vrstu pečenog mesa
Vidi originalni članak

Ovaj odličan, a opet jednostavan recept, pronašli smo u 'Knjizi kuharstva' autorice Mire Vučetić koja je izdana 1995. godine u Zagrebu. U njezinom predgovoru stoji: 'Knjiga kuharstva stari je znalac naših domaćica, ali je ona ipak nova. Po svom sadržaju ostala je udžbenik i praktični savjetnik za suvremenu i zdravu prehranu, samo je prilagođena današnjim prilikama, u kojima zaposlenoj domaćici kuhanje danas nije lagani zadatak'.

POGLEDAJTE VIDEO Kako se radi kruh bez kvasca:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Osim mnoštva recepata u knjizi se nalaze i vrlo korisni savjeti koji olakšavaju pripremu jela - od mjernih jedinica 'po žlicama' i savjeta za korištenje određenih začina do dobre organizacije posla u kuhinji kako bi jelo bilo brže gotovo.

Tu su i nutritivne vrijednosti namirnica, idealan broj dnevnih kalorija po dobi, spolu i tjelesnoj težini. Na primjer, žena od 45 godina teška 58 kilograma i visoka 163 centimetra ne bi trebala pojesti više od 2200 kalorija dnevno. 

IDEJA ZA VEČERU Recept za prste polizati: Njoki zapečeni sa sirom i kobasicom

Recept za savijaču od krumpira

Iz ove knjige smo izdvojili recept za savijaču od krumpira koja se posluživala uz meso i variva.

Sastojci za tijesto:

  • 1/2 kg krumpira
  • 10 g masti
  • 200 g brašna
  • 1 jaje 

za punjenje:

  • 80 g masti
  • 50 g mrvica

Postupak: Od kuhanog krumpira, masti, jaja i brašna napravi se tijesto kao za valjuške. Zatim se tanko razvalja i premaže mrvicama isprženima na masti. Zarola se, stavi u ubrus i zaveže pa kuha u slanoj vodi 15 minuta.

Kasnije se izvadi iz ubrusa, nareže na ploške i posluži uz meso ili neko varivo.

ODLIČAN RECEPT Pavlova s kremom od limuna, raznim vrstama voća i šlagom

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nap 03.02.2021.

    dobra savijača mljac

Komentiraj...
Vidi sve komentare