To je to što me zanima!

Savršena sarma: Da ne zagori, na dno lonca stavite slaninu...

Rižu možete zamijeniti ječmom kako bi sarma bila sočnija, a prije dodavanja mesu, skuhajte ga do pola i malo ohladite. Češnjak treba samo nakratko popržiti
Vidi originalni članak

U smjesu za sarmu uvijek dodajte suhog mesa, tako će imati finiji okus, ali kako ne bi bila previše žestoka, obvezno ga prokuhajte, savjetuje chef i stručni suradnik portala gastro.hr Berislav Lacković. Osim suhog mesa dodajte svježe domaće kobasice. Izvucite meso iz ovitka i pomiješajte ga sa mesnom smjesom.  

- Na dno lonca, prije slaganja sarmi, stavite kožu slanine. Tako ćete spriječiti da sarma zagori. Zatim dodajte dio izrezanoga kupusa, na koji složite sarme i ostatak kupusa. Kuhajte oko sat i pol, a na kraju možete ‘zapržiti’ sarmu s malo brašna i crvene paprike ili laganijom varijantom s pireom od rajčice - posljednji je korak chefa Berislava. 

Mirisan dodatak je i češnjak, koji treba samo kratko popržiti kako ne bi promijenio miris. Svaka kućanica radi sarmu na svoj način, a kako biste dobili pun lonac komplimenata, rižu možete zamijeniti ječmom. Tako će biti sočnija. Ječam skuhajte do pola, malo ohladite te dodajte u smjesu s mljevenim mesom. Može se dodati i jaje kako bi se smjesa bolje povezala. 

Svaka kućanica radi sarmu na svoj način, a kako biste dobili pun lonac komplimenata, rižu možete zamijeniti ječmom. 

Poznati kuhar Stevo Karapandža u lonac sa sarmom dodaje lovor, koji stavlja na vrh zajedno s rebricama ili dimljenom kobasicom te mljevenom paprikom. Savjetuje i da se lonac povremeno snažno protrese kako jelo ne bi zagorjelo. Onima kojima smeta kiselina od kupusa neka ga prethodno isperu u vodi ili isprobaju sarmu s raštikom, odnosno japrak. Listove raštike prethodno prokuhajte oko dvije minute u vreloj vodi kako ne bi bili gorki. 

Dreamstime

Sarma na način chefa Berislava Lackovića

Sastojci: 700 g svinjskog mljevenog mesa (od plećke),  glavica kiseloga kupusa, 100 g slanine, 100 g riže, pola glavice luka, 2 češnja češnjaka, žličica crvene paprike u prahu,  lovorov list, sol i papar

Priprema: Glavici kupusa odvojite listove i izrežite korijen na listu. Češnjak i luk sitno isjeckajte, slaninu izrežite na kockice. Luk propirjajte na malo ulja. U mljeveno meso dodajte sol, papar, crvenu papriku, luk, slaninu i rižu te dobro promiješajte, a po potrebi dodati malo vode. Zamotajte sarme, složite ih u lonac s ostatkom kupusa i uz malo vode kuhajte sat i pol na laganoj vatri.

Savjet više:

  • Juha umjesto vode - umjesto vode sarmu podlijevajte domaćim mesnim temeljcem, a neki kuhari preporučuju da dodate i malo pasiranoga graha kako bi se zgusnula, umjesto zaprške.  Za vegetarijanske sarme koristite juhu od povrća.
  • Za vegetarijance - izrežite seitan. Pomiješajte seitan, poprženi luk, kuhani ječam, brašno i začine prema želji. Ako je previše rijetka, u smjesu možete dodati i sojine ljuskice te zobene pahuljice. Zamotajte listove i kuhajte na laganoj vatri.
  • Miriše iz pećnice - u vatrostalnu posudu složite sarmu te ulijte malo vode, poklopite ili pokrijte aluminijskom folijom i pecite oko pola sata na 175°C. Otklopite i pecite na 200°C još oko pola sata. Poslužite s kiselim vrhnjem ili mileramom.
  • Vruće pa hladno - osim u listove kupusa, smjesa od mljevenog mesa mota se u raštiku ili u listove vinove loze te kelja. Listove kelja ili raštiku najprije blanširajte u vodi s malo octa pa potopite u hladnoj vodi kako bi zadržali lijepu boju.
  • Lakša varijanta - krupno sameljite puretinu ili piletinu te dodajte sitno nasjeckane gljive, primjerice šampinjone, i slaninu pa sve zajedno dobro promiješajte. Napunite listove kelja ili raštike te skuhajte u loncu ili ispecite u pećnici.  
Idi na 24sata

Komentari 62

  • lilyan 17.12.2015.

    ne poznam nikog tko ne voli sarme

  • jejunum 15.12.2015.

    kod pripreme/mljevenja mesa za sarmu uliti mineralnu u smjesu i dobro izmjšat..smjesa je prhkija..

  • marica-maca 10.12.2015.

    Sarma je zakon.

Komentiraj...
Vidi sve komentare