To je to što me zanima!

Savršeno skuhana riža: I to je moguće uz njena mala pravila

Maslac ili ulje spriječit će lijepljenje zrna, a riža će ostati bijela ako u vodu u kojoj kuhate dodate nekoliko kapi limuna. Prije kuhanja rižu obavezno treba oprati
Vidi originalni članak

Kod kuhanja riže vrijedi pravilo da na jednu šalicu (otprilike 250 mililitara) riže idu dvije šalice vode. Dvije šalice riže dovoljne za dvoje, a četiri za četvero ljudi. Prije kuhanja rižu treba oprati kako bi nestale sve nečistoće.  

Prvi korak do savršene riže jest prženje na ulju. Zagrijte ulje i dodajte rižu te prepržite dok ne dobije žućkastu boju. Nakon toga ulijete vodu i posolite. Čim riža zavrije, lonac poklopite i smanjite vatru. Kuhajte oko 25 minuta dok riža posve ne omekša. Ulje će spriječiti lijepljenje zrna, a po želji, u vodu za kuhanje možete staviti nekoliko kapi limuna kako bi riža ostala bijela. 

Osim toga, rižu možete pripremiti tako da u vodu vrele i posoljene vode ubacite opranu rižu i kuhate dok na zavrije. Nakon toga smanjite vatru i kuhajte još 15 do 20 minuta. Na kraju u rižu umiješajte malo maslaca kako se zrna ne bi slijepila. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • ZlatanSmlatic 06.02.2016.

    Imam jedno pitanje ako ima netko iz struke , primjera Nutrucionista, ovi recepti gore navedeni za pripremu riže su mi već od ranije poznati, i upravo na taj način sam i pripremao rižu, sad trenutno provodim dijetski režim ishrane u kojoj dominira riža, i priprema se bez masnoča uopće, dakle; riža, voda, vrlo malo soli i vegete. To i sami znate da prilikom kuhanja riže vodapostepeno dobije izgled mlieka, ja je isperem vrelom vodom dodam novu vodu i začine koje sam već naveo i takvu konzumiram u jednom obroku 100 grama, Volio bih znati da li griješim kod pripreme a odnosi se na ispiranje riže, jer meni i ovakva odgovara, imam i rezultate a iskreno rižu ispiram jerželim ubrzati proces oslobađanja od suvišnih kilograma, a evo da ne ostanem ne dorečen, za sedam dana sam izgubio 8 kg, znam da je tu cca 5 kg vode, ali ja danas provodim , pa nazvao bih je sretna dijeta, jer ne gladnim i ne osjećam slabost koju sam osjećao kod svih drugih dijeta, prekinuti ću sa dijetom kad postignem željeni cilj, ne usuđujem Vam ni reći o kojoj na mome tijelu, nepotrebnoj težini se radi.

  • profinjena 13.05.2013.

    bitno je i ne mješati rižu dok kipi, jednako kao i vrsta riže...kad je gotova ona treba izgledat kao da ju možete ispuhnut sa žlice...dakle svako zrno za sebe, a ne da je kao kaša....a limun nikako....moja je uvjek bijela...i ja dodam peršin

Komentiraj...
Vidi sve komentare