To je to što me zanima!

Šećer vabi umorne, a slana hrana ljude pod stresom

Čežnja za slatkim često je znak neravnoteže šećera u krvi, a iza želje za grickalicama i slanom hranom skriva se dugotrajna izloženost stresu
Vidi originalni članak

Česta žudnja za čokoladom može upućivati na nedostatak magnezija i vitamina skupine B (posebno B6 i B12) u tijelu, kaže Marnie Loomis, voditeljica Nacionalnog fakulteta za prirodnu medicinu u Washingtonu.
- Klasičan simptom koji prati neutaživu želju za čokoladom jest umor. Osoba nije depresivna, no najčešće nije raspoložena kao obično - ističe ona. To je zato što, objašnjava, vitamini B, kojih u tom slučaju nedostaje, djeluju tako da pomažu probavi hrane te na taj način opskrbljuju organizam energijom. Općenita želja za slatkom hranom često upućuje na neravnotežu krvnog šećera. To znači da tijelo, kao odgovor na prekomjeran unos šećera, proizvodi prevelike doze inzulina. Najčešći rezultat takvoga začaranoga kruga je poprilično loše raspoloženje.
- Ljudi koji pate od niskoga krvnog šećera vrlo su razdražljivi i lako ih je 'izbaciti iz takta’ - tvrdi M. Loomis.

>> Česta žudnja za slanom hranom može značiti da ne jedete dovoljno soli ili da je jedete previše.
- Većina ljudi koji žude za slanom hranom najčešće je jedu previše. Njihovo tijelo naviknuto je na takvu prehranu te zbog toga traži sve više i više soli - kaže nutricionistkinja Mitzi Dulan.
Potreba za slanime može upućivati i na pretjeranu stimulaciju adrenalnih žlijezda, koje se aktiviraju kad je čovjek izložen stresu. - Ljudi pod stresom najčešće posežu za slanom hranom poput grickalica i brze hrane - tvrdi Loomis.

>> Ako ste žedni, znači da ste već dehidrirani te da vam nedostaju elektroliti i minerali koji pomažu apsorpciju tekućina.
- Dehidraciju uzrokuje manjak minerala i soli. Unos voća, povrća i izotoničnih napitaka uspješno regulira unos važnih minerala - kaže S. Marić.

>> Dugogodišnje jedenje jako začinjene hrane često izaziva smanjenu osjetljivost okusnih pupoljaka. Tako čovjek bez problema može jesti sve ljuću i ljuću hranu. No iznenadna, neuobičajena želja za začinjenom hranom može upućivati na upalu ili bol u tijelu.

SAVJET STRUČNJAKA:
Sandra Marić Bulat, dipl. nutricionistkinja
Magnezij te vitamini B6 i B12 preporučuju se ljudima izloženim stresu, važni su za živce i mozak te neophodni svima s manjkom energije. Kofein u čokoladi daje energiju i jedan je od glavnih uzročnika ovisnosti o čokoladi. Povećana želja za čokoladom znači i nedostatak lecitina u organizmu. Lecitin djeluje pozitivno na raspoloženje i opuštajuće na živčani sustav, osigurava bolje pamćenje i koncentraciju. Osim u čokoladi, nalazi se u žumanjku i soji, a može se uzimati i kao dodatak prehrani kako bi se smanjio unos slatkiša. Dugotrajan stres pogoduje nedostatku joda u organizmu, zbog čega tražimo slano. Upućuje i na manjak natrija. Sve to možemo uravnotežiti prehranom koja uključuje ribe, školjke i morske plodove.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • triangl 09.03.2010.

    mene vabi čips pa čokolada pa tako u krug

Komentiraj...
Vidi sve komentare