To je to što me zanima!

Sedam načina kako da održite povezanost s djecom svaki dan

Istraživanja su otkrila da je veza roditelj-dijete 'super-zaštitni faktor' protiv štetnih ishoda u adolescenciji, poput zlouporabe droga, nasilja ili odustajanja od srednje škole
Vidi originalni članak

Karantena uzrokovana pandemijom korona virusa većinu roditelja je iscrpila i mentalno i fizički.

Djeca vole video igre i ekrane svih vrsta i svaka obitelj će odlučiti koliko vremena njihova djeca mogu provesti na ekranima. Naravno, iz znanstvenih istraživanja znamo da ekrani nikada neće zamijeniti vezu roditelj-dijete koja je važna za djetetov optimalni razvoj mozga i doživotno emocionalno blagostanje.

POGLEDAJTE VIDEO (sedam najčešćih pogrešaka koje roditelji rade):

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Istraživanja su otkrila da je veza roditelj-dijete 'super-zaštitni faktor' protiv štetnih ishoda u adolescenciji, poput zlouporabe droga,  nasilja ili odustajanja od srednje škole.

Ti rezultati potvrđuju ono što vjerojatno svi znamo, ali se čini da smo pomalo zaboravili, a to je da je za djetetov razvoj najvažnija najvažnija potreba vezanosti i povezanosti.

Sedam načina da svakodnevno budete povezani sa svojom djecom

Ovih sedam savjeta i jednostavnih ideja pomoći će vam da potičete vezu s djetetom svaki dan, čak i u najtežim roditeljskim trenucima:

Smijte se s djecom svaki dan

Nemojte svoju ulogu roditelja shvaćati previše ozbiljno. Pronađite načine za rješavanje problema kroz smijeh. Šalite se, igrajte sulude igre, budite blesavi.

ZANIMLJIVO Znanstvenici uspjeli 'izmjeriti' misao: Imamo ih 6200 dnevno

Učinite ono što vaša djeca traže od vas

Učinite što vaše dijete želi najmanje 10 minuta svaki dan, potpuno neprekidno i bez ometanja. Obećajte da nećete provjeravati telefon, da se nećete brinuti o kuhanju, čišćenju ili poslu.

Postavite ograničenja i recite 'ne' toplinom i ljubavlju

Djeci su potrebna ograničenja kako bi postala jaka i osjećala se sigurno u svijetu. Budite čvrsti, ali ljubazni.

Više pomažite djeci u njihovim obavezama

Recite rečenice poput ove: 'Neću obaviti posao posao za tebe, ali ću biti s tobom i pomoći ti'.

Budite ranjivi i autentični sa svojim djetetom

 Ne bojte se otvoriti svom djetetu i reći stvari poput: 'Ne znam / trebam pomoć / trenutno se ne osjećam dobro / trebam malo vremena / zabrljao sam. Vaše dijete će tako vidjeti da je normalno pokazivati emocije.

ISPUNITE DUŠU MIROM 14 važnih savjeta za sretniji život - sve je u vašim rukama

Slušajte djetetove osjećaje sa strpljenjem

Ako izražavaju ljutnju ili imaju potrebu za bacanjem stvari, plaču ili viču, izgovorite stvari poput: 'Žao mi je što ti je teško / Uz tebe sam / Bit ću ovdje koliko god treba...

Pronađite vrijeme za sebe 

Pođite u šetnju sami prirodom, meditirajte, razgovarajte, plešite ili razgovarajte s nekim kome vjerujete ako se teško nosite s nekim stvarima. Roditeljstvo je teško i nitko to ne može sam. Svi roditelji trebaju i zaslužuju podršku, piše Hand in Hand.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare