To je to što me zanima!

Sedam super stvari koje možete napraviti s korom od jabuke

Umjesto da kore od jabuka bacate, što je velika šteta jer su zdrave i pune vlakana, iskoristite ih za napraviti nešto novo i korisno. Od hrskavih grickalica do sredstva za čišćenje posuđa
Vidi originalni članak

1. Napravite čips

Kore od jabuka ostale nakon priprema slastica lako se mogu pretvoriti u ukusan čips. Pomiješajte ih sa malo maslaca pa dodajte mrvicu soli, cimet i šećer. Poslažite ih na masni papir i pecite na 200 stupnjeva oko 12 minuta, dok ne dobiju lijepu rumenu boju.

Kada su gotove ostavite ih da se ohlade i postanu hrskave. Na kraju ih posipajte sa još malo mješavine cimeta i šećera pa poslužite.

POGLEDAJTE VIDEO o čudesnim svojstvima jabuke:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

2. Odlične su za čaj

Stavite ih u kipuću vodu, zajedno sa štapićem cimeta pa malo prokuhajte i procijedite. Dodajte malo meda i dobili ste odličan čaj. Na sličan način radi se i kompot, samo u tom slučaju kuhane kore ne bacate već poslužite zajedno sa tekućinom.

3. Ubacite ih u smoothie

Kora od jabuka je bogata vlaknima i odlična je kao dodatak zdravim smoothiejima. Osim toga, dat će im pomalo slatkast okus. Imate li više kora od jabuka nego ih možete iskoristiti, stavite ih u zamrzivač i vadite po potrebi.

SAVJET VRHUNSKOG CHEFA Super trik s kockicom leda za ukusne i vrlo sočne pljeskavice

4. Dodajte ih u salate

Izrežite kore od jabuka na tanke trakice i dodajte ih u sezonsku salatu jer, osim što su zdrave, salati će dati jedan fini okus. Odlično idu uz zelenu salatu, kupus, ciklu...

5. Napravite jabučni ocat.

U staklenku stavite ostatke jabuka pa prelijte vodom u koju ste stavili šećer. Na litru vode se stavi otprilike trećina šalice šećera. Staklenku prekrijte prozračnim komadom tkanine, učvrstite gumicom i čekajte.

Nakon otprilike tjedan dana tekućina postaje tamnija. Tada je procijedite i vratite u staklenku pa opet prekrijte prozračnom krpicom. Opet ostavite nekih tri do četiri tjedna. Znat ćete da je jabučni ocat gotov kada se pojave mjehurići u tekućini. Jabučni ocat čuvajte na hladnijem mjestu. 

LJETNI RECEPT Brzo i jednostavno: Prefini tart sa sirom, maslinama i rajčicom

6. Očistite aluminijsko suđe

Stavite kore od jabuka u vodu i prokuhajte - najprije neka provrije pa smanjite temperaturu i kuhajte ih na laganoj vatri još pola sata. Ohladite i tekućinom očistite aluminijsko posuđe. Naime, kiselina iz jabuke uklonit će mrlje s aluminija. 

7. Punite palačinke njima

Sitno nasjeckajte kore od jabuka, pomiješajte ih sa cimetom i šećerom, dodajte malo soka od limuna pa time punite palačinke. Jabuke će desertu dati okus nalik piti od jabuka. Istu mješavinu možete staviti i u muffine prije pečenja ili poslužiti na svježe napravljenim vaflima, prenosi thekitchn.com.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Fighter for Justice 13.08.2020.

    Toksična kora od jabuke,znate li koliko se puta tretira otrovima? poslije svake kiše

  • ..D a r k w o o d.. 13.08.2020.

    SENZACIONALNO otkriče! Oguljena kora jabuke štiti od corone na udaljenosti čak od 100 metara ako ju tanko izrežete u krug i omotate oko glave u obliku trakica i zalijepite selotejpom, iskljućivo selotejpom, sve ostalo umanjuje učinak zaštite! Još je jači efekt ako uz to jednu cijelu jabuku zavežete na vrh glave a zimi ju možete staviti ispod kape!

Komentiraj...
Vidi sve komentare