To je to što me zanima!

Selma Blair o MS-u: Godinama me bolilo, a nisu znali što mi je

Ispričala je da je bilo je trenutaka kad bi odvela sina u školu par kilometara od kuće, a već bi na povratku morala negdje stati i odspavati u autu, što ju je tada bilo sram s ikim podijeliti
Vidi originalni članak

Nakon što se povukla iz javnog života kad joj je u listopadu prošle godine dijagnosticirana multipla skleroza (MS), američka glumica Selma Blair (46) je nedavno u emisiji 'Good Morning America' prvi put progovorila o svojoj bolesti.

Ispričala je kako se dugo borila sa simptomima MS-a i kako je odahnula kad joj je bolest, kako je rekla, napokon dijagnosticirana, budući da je doktori godinama nisu ozbiljno shvaćali. 

- Bolest mi se pojavila prije sedam godina odmah nakon poroda, samo što tada još nisam točno znala o čemu se radi, a silno sam se trudila da sve izgleda normalno - rekla je Selma voditelju talk showa Robinu Robertsu i priznala kako je, kad dijete nije bilo s njom, na svoju ruku uzimala tablete protiv bolova, uz što je i pila.

- Jedno vrijeme sam stalno pila alkohol, ali nakon nekog vremena ništa nije pomagalo - ispričala je te dodala kako se doktorima žalila na jake bolove, ali su svi njeno stanje pripisivali 'iscrpljenosti zbog brige o djetetu' i tome što je samohrana majka.

Prisjetila se i kako se rasplakala kad je prvi put čula dijagnozu, ali ne zbog bolesti, već od olakšanja što napokon zna što se s njom događa i da se može kako kaže napokon 'predati, iako tijelu nad kojim polako gubi kontrolu'. 

HRVATI S MULTIPLOM 'Jedan dan sam se probudila, a desno oko se nije htjelo micati'

- Činjenica da sada znam s čim ću se boriti je bila utješna - kaže i objašnjava kako su ju bolest i neznanje iscrpili.

- Bilo je trenutaka kad bih odvela sina u školu par kilometara od kuće, a već bi na povratku morala negdje stati i odspavati u autu - ispričala je i objasnila da joj je 'bolest u progresu, te da je počela osjećati i simptome spastične disfonije, neurološkog poremećaja koji se zna javiti kod pacijenata s MS-om, a koji joj utječe na glas.

Srećom, kaže, doktori se nadaju kako će joj se tijekom iduće godine čak 90 posto narušenih funkcija vratiti u normalu. A budući da postoji još priča sličnih ovoj, o ženama koje su trpjele bolove ali ih doktori nisu ozbiljno shvaćali, portal health.com donosi savjet kako se 'nametnuti' doktorima i uvjeriti ih da traže bolje onda kad 'znamo da nam s tijelom nešto nije u redu'. 

1. Prvo se educirajte, istražite potencijalne dijagnoze i recite liječniku na što sumnjate. Možete se raspitati i o povijesti bolesti u obitelji da mu predstavite malo širu sliku. 

2. Zapamtite točne detalje o boli, gdje se i kada najčešće javlja, kao i što pomaže tada, a što ne. 

3. Inzistirajte na tome da se ne osjećate normalno. Objasnite da vas boli i da to utječe na vaš život, i slobodno pitajte doktora ne bi li i on nešto poduzeo da se tako osjeća. 

4. Ako ništa ne upali, promijenite liječnika. Pitajte članove obitelji i prijatelje kod koga oni idu i uputite se doktoru za kojeg se svi slažu da je dobar u svom poslu. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • ana533 16.03.2019.

    Hm, da... I ja sam godinama govorila da nešto nije u redu, pa eto kad je eskaliralo, dobila sam dg Ms... A o našim i njihovim liječnicima neću ni komentirati

  • 10.03.2019.

    bolilo? a ne boljelo?

  • 10.03.2019.

    podmukla bolest .lijeka još nema kao ni za pola bolesti

Komentiraj...
Vidi sve komentare