To je to što me zanima!

Sijeda kosa može vratiti svoju originalnu boju - privremeno

Istraživanje je pokazalo da se obrasci pojave sijedih vlasi kose i njihovo vraćanje u originalnu boju povezuje s periodima stresa, što znači da je taj proces povezan i s našim psihološkim zdravljem
Vidi originalni članak

Kako starimo, tako pigment naše kose gubi svoju nijansu i javljaju se sijede, a i stres može utjecati na prijevremenu pojavu bijelih dlaka. Međutim, nedavno istraživanje istraživača sa Sveučilišta Columbia kaže da se pojava sijedih u kosi može preokrenuti, barem privremeno.

POGLEDAJTE VIDEO:
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Istraživači su uspjeli analizirati kako se dlačica mijenja s vremenom. 

- Dok dlačice rastu, stanice primaju kemijske i električne signale iz tijela, uključujući hormone stresa. Kad se ti signali pojave, to može prouzročiti promjene u proteinima i molekulama unutar vlasi kose, a te promjene ostaju tamo čak i kad dlaka izraste - navodi se u izvješću. 

PREHRANOM DO IMUNITETA Super savjeti naših liječnika što jesti po vrućinama, očuvati zdravlje i spriječiti upale

Istraživači su željeli usporediti ove uzorke pigmentacije kose s razdobljima stresa i vidjeti je li se koja promjena poklapala. Rezultati su pokazali da su stresni trenuci (poput bračnih sukoba) bili povezani s gubitkom pigmenta za kosu, dok je tijekom trenutaka blaženstva kosa povratila svoj pigment.

Kod muškarca u dobi od 35 godina i s kestenjastom bojom kose, pet sijedih vlasi kose doživjelo je povratak pigmenta koji se poklapaju s vremenom provedenim na dvotjednom godišnjem odmoru, otkrio je autor dr. Martin Picard, jedan od istraživača.

Kosa, na neki način, u sebi bilježi dio naše biološke povijesti. Raste iz našeg tijela i nakon toga se kristalizira u čvrstu i stabilnu strukturu koja sadrži podatke o našoj prošlosti.

VRLO JEDNOSTAVAN RECEPT Savršen desert za ovu vrućinu: Sladoled torta gotova za tren

Sijeda kosa može biti dinamičnija nego što smo ranije mislili, stres je važan faktor. Promjene u boji nisu bile toliko jake, nije cijela glava sijedih povratila svoj pigment, ali zanimljivo je primijetiti kako stres utječe na svaku pojedinačnu dlaku na staničnoj razini.

-Ipak, ne mislimo da će smanjenje stresa kod 70-godišnjaka koji je godinama sijed potamniti kosu ili da će porast stresa kod desetogodišnjaka biti dovoljan da uzrokuje sijede - kaže Picard, a prenosi mindbodygreen.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare