To je to što me zanima!

Sindrom 'trudničkog mozga' nastaje kao priprema za dijete

Mozak trudnice prolazi kroz velike promjene, a zaboravljanjem sitnica zapravo se usredotočava na potrebe nadolazećeg člana obitelji koji treba najviše pažnje
Vidi originalni članak

Trudnice se odavno žale da ih drugo stanje čini zaboravljivima, a istraživači sad tvrde da iza tog sindroma možda postoji i znanstvena potvrda. O tzv. sindromu "trudničkog mozga" u žargonu se često kaže da beba, zajedno sa svim ostalim što crpi iz majke, "uzima" i njezinu sposobnost memorije. Stručnjaci drže da se majčin mozak mijenja tijekom trudnoće upravo iz razloga kako bi se mogao bolje koncentrirati na bebine potrebe po rođenju, ali i da se manje fokusira na nebitne stvari, poput npr. zaboravljenih ključeva. Smatraju da nastaje zbog velikih promjena u hormonalnom sustavu kao i zbog malih pokreta fetusa, piše Daily Mail.

Mane ovog stanja su odsutnost, ali dobre strane su povećana osjetljivost i učinkovitija majka, kaže Laura Glynn, američka psihologinja koja je godinama proučavala kako se ženin mozak i emocije mijenjaju tijekom trudnoće. 

- Trudnoća je kritičan period za razvoj središnjeg živčanog sustava majke, a mi zapravo ne znamo ništa o tome - dodala je. 

Stanice iz fetusa ulaze u majčin krvotok, a to vjerojatno isto utječe na rad njezina mozga, objasnila je Glynn. Lani su Australci provodili studiju na 1200 žena i ustanovili da nema znanstvenog dokaza da žene postaju zaboravnije. No mnoge se žene tako osjećaju pa planiraju provesti puno detaljnije istraživanje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare