To je to što me zanima!

Sjemenke postaju ukusne grickalice uz malo čilija i sira

Bundevine sjemenke mogu se kuhati, peći, jesti slatke, ljute ili slane, a mogu biti i ukusan dodatak juhama, varivima, salatama, mesnim ili ribljim jelima, kruhu i pecivu
Vidi originalni članak

Ne samo da bundevine sjemenke smanjuju kolesterol, jačaju imunitet i poboljšavaju koncentraciju nego su i vrlo ukusne grickalice, osobito ako im dodate razne začine. Najprije ih dobro operite hladnom vodom, očistite od mesnatog dijela te ostavite da se osuše. Stavite sjemenke na papir za pečenje, polijte maslinovim uljem, pospite dvjema žlicama parmezana, dodajte nasjeckanog timijana i posolite. 

Pecite 15-20 minuta dok ne posmeđe, no ne zaboravite ih tijekom pečenja malo promiješati i dodati još parmezana. Ako volite ljuto, umjesto parmezana i maslinova ulja polijte ih repičinim uljem i 1,5 žličicom curryja ili žličicom crvene paprike ili čilija. Također ih tijekom pečenja promiješajte i dodajte još 1,5 žličicu curryja ili žličicu paprike, odnosno čilija. Ako vam je slatko ipak najomiljeniji okus, na sjemenke stavite tri žličice maslaca, tri žličice šećera i vrlo malo soli.

Pecite dok se maslac ne rastopi i sjemenke postanu smećkaste. No bundevine sjemenke mogu poboljšati i okus kruha, peciva, juha, variva, salata, mesnih i ribljih jela...

Kuhane i pečene s češnjakom

Kuhajte sjemenke deset minuta u vreloj vodi, izvadite ih i osušite. Zatim u tavi rastopite malo maslaca, stavite u nju sjemenke te pecite dok ne posmeđe. Zatim im dodajte češnjaka u prahu i još pecite nekoliko minuta.

Sočne sjemenke iz mikrovalne

U posudu s vodom stavite malo soli i iscijeđen limun, a zatim dodajte bundevine sjemenke te miješajte dok se dobro ne natope sokom. Nakon toga ih izvadite, položite u staklenu posudu, koju zatim stavite u mikrovalnu pećnicu. Pecite ih na visokoj temperaturi četiri minute, izvadite i promiješajte te opet ostavite dvije minute.

Čuvajte ih na suhom i tamnom

Sjemenke lako užegnu pa ih valja čuvati na hladnom i suhome mjestu, i to u tamnim nepropusnim posudama. Tako ćete im očuvati hranjivu vrijednost.

Nizanjem sjemenki nastaje ogrlica

Djeca se mogu zabaviti bundevinim sjemenkama izrađujući ogrlice i narukvice od njih. Prvo ih ispecite u mikrovalnoj ili pećnici, a djeca neka ih oboje temperama pa osuše na foliji. Zatim ih uz pomoć igle i konca mogu slagati u niz.

Pesto od sjemenki, parmezana i začina

U blender stavite pola šalice bundevinih sjemenki, dvije žlice parmezana i dva češnja češnjaka. Miksajte otprilike 30 sekundi, a zatim dodajte malo bosiljka, peršina, dvije žlice limunova soka, pola šalice maslinova ulja i promiješajte. Smjesu možete mazati na pecivo, dodavati tjestenini ili umacima, a čuvajte je u hladnjaku do dva dana.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare