To je to što me zanima!

Školske praznike ispunite zanimljivim sadržajima

Djeci je svaki ljetni sadržaj nov pa će i izlet u okolicu i vožnja biciklom stvoriti brojne uspomene i ispuniti duge ljetne dane zabavom i smijehom
Vidi originalni članak

Koliko god da su djeca jedva dočekala da izađu iz škole, euforija će ubrzo splasnuti ako im dani nisu ispunjeni aktivnostima. Dani su dugi i slobodnog vremena je napretek pa osmišljavanje sadržaja tijekom ljetnog raspusta roditeljima može izgledati vrlo teško. Za početak, proslavite zadnji dan školske godine. Neka vaše dijete pozove u goste najbolje prijatelje s kojima će se dobro zabaviti. Nakon toga nemojte popustiti i dopustiti da im ljeto jednostavno prođe bez sadržaja i planova. Uzmite kalendar i na njemu jasno označite kada što želite činiti. Uključite i djecu u planiranje. Pri tome obvezno iskoristite prednosti ljetnog vremena i povedite ih katkad u prirodu. Tako, primjerice, možete organizirati šumske ekspedicije, izlete na biciklima i obiteljsko sportsko natjecanje. Kratka šetnja okolicom koja se roditeljima čini običnom i dosadnom, djeci će biti istraživanje s mnoštvo iskustava. Mama i tata neće  primijetiti neobičnu kuću ili srnu, no djeca će ih se još dugo sjećati. Ljetni praznici ne bi trebali biti niti vrijeme potpunog isključivanja intelektualnih aktivnosti. Ponavljajte s djecom gradivo iz gramatike i matematike, no na neuobičajenii zabavan način. Organizirajte kvizove i ostale igre u kojima se za pobjedu dodjeljuju simpatične nagrade. Otiđite do knjižnice i provjerite organiziraju li se tamo kakvi dječji programi. Ako imate kuću s vrtom, nije loša ideja u njemu podići šator pa danju oponašati kamperski način života. Budite maštoviti i oslobodite se kočnica. Neka svaka situacija posluži za veselje i igru jer će djeci biti zabavno ako se zabavljaju i roditelji...

I RODITELJI KATKAD MOGU OTPUSTITI KOČNICE
Neka djeca zapamte ljeto po roditeljskom ponašanju, ove godine - šaljivom i nesputanom. Probudite ih usred noći i povedite na promatranje određenih nebeskih fenomena. Mjesečeve eklipse i meteorski pljuskovi su nešto što će ih očarati i iskustvo koje će sigurno pamtiti čitavog života.

UPOZNAJTE IH S MJESTOM U KOJE ODLAZITE NA MORE
Ako tijekom ljeta imate priliku otići na ljetovanje, prije odlaska odvojite nešto vremena kako biste svoju djecu upoznali s mjestom gdje će boraviti i pravilima ponašanja u iznajmljenom apartmanu ili kampu. Ako ostajete kod kuće, popričajte s njima kako misle provesti slobodno vrijeme.

JEDINSTVENA DJEČJA KNJIŽICA DOJMOVA
Kupite svom djetetu bilježnicu u koju će moći zapisati sve zanimljive stvari koje su mu se dogodile tijekom praznika. Pri tome mu savjetujte da istakne ono što ga se najviše dojmilo. Potaknite ga da stvori naviku čitanja knjiga. Budite blagonakloni ako se ponekad odluči i za čitanje stripova.

POSJETI ATRAKTIVNIM MJESTIMA U BLIZINI
Ako tijekom ljeta ostajete u gradu, povedite povremeno djecu na bazen. Možete organizirati i posjete najatraktivnijim mjestima u bližoj okolini. Posjetite parkove, muzeje i mjesta s povijesnom važnošću. Neka ti posjeti istodobno imaju edukacijsku i zabavnu vrijednost.

UZ AKTIVNOSTI MORAJU IMATI I DNEVNE NAVIKE
Planirajte i aktivnosti koje vaše dijete može obavljati samo poput crtanja ili modelarstva. Nastojte svakog dana održati i neke uobičajene rutine. Djeci je potrebna stabilnost unutar svakodnevnog života, tako da je moraju pronaći i tijekom školskih praznika.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare