To je to što me zanima!

Skrivene opasnosti koje vrebaju iz hladnjaka

Ase plijesan uhvatila na komade mesa, mekih salama, kuhane tjestenine, mekog sira, jogurta, kruha ili orašastih plodova - bacite ih u smeće
Vidi originalni članak

Pljesniva mrlja na komadu tvrdog sira ne izgleda lijepo, ali nije opasna - možete jednostavno baciti pljesnivi dio i bez brige pojesti ostatak sira. No ako je sir pokriven mnoštvom pljesnivih mrlja, tad ga je najsigurnije baciti. Isto vrijedi za tvrdo voće, povrće i tvrde salame. Ako se na nekoj od tih namirnica uhvatilo mnogo plijesni, to znači da je korijenje vjerojatno prodrlo u unutrašnjost. Neke namirnice ne trpe ni najbanju količinu plijesni - ako se plijesan uhvatila na komade mesa, mekih salama, kuhane tjestenine, mekog sira, jogurta, kruha ili orašastih plodova, bez razmišljanja ih bacite u smeće. Nipošto ih nemojte prije toga ponjušiti jer neke plijesni mogu izazvati alergijske reakcije i probleme dišnih puteva. Kod mekih salama budite osobito oprezni - bacite ih već kod najmanjih promjena boje ili mirisa. Pokvareno mlijeko lako je prepoznati po kiselome mirisu ili komadićima koji u njemu plutaju. Bacite ga u smeće jer je mlijeko idealna podloga za bakterije. Mlijeko obično traje dan-dva dulje od navedenog roka trajanja, no stajanjem gubi hranjive tvari. Meso može izgledati i mirisati dobro, a biti opasno za zdravlje - bacite ga odmah nakon isteka roka trajanja. Također, ne rabite sirovo mljeveno meso koje je u hladnjaku stajalo dulje od dva dana ni odreske koji su stajali dulje od četiri dana. Svježa, nekuhana riba u hladnjaku može trajati najdulje dan-dva. Ako je kuhana, možete je pojesti i nakon 3-4 dana, no samo ako je dobro zagrijete prije jela. Ribu koja je poprimila neugodan miris bacite jer može izazvati trovanje. Voće i povrće koje izgleda uvenulo ili pomalo sasušeno sasvim je sigurno za jelo - oblik je izgubilo zbog dehidracije i prirodnog procesa starenja. Slobodno ga upotrijebite kuhanog u različitim varivima, juhama ili gulašima.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare