To je to što me zanima!

Slabiji osjet njuha otkriva ljude s psihopatskim sklonostima

Za osjet njuha dijelom je odgovoran prednji dio mozga, koji služi i za kontroliranje nagona, asocijalno ponašanje i poštivanje društvenih normi, pokazala je studija
Vidi originalni članak

Ljudi koji imaju psihopatske sklonosti imaju goru sposobnost prepoznavanja mirisa nego ostali ljudi, što ukazuje na neučinkovito procesuiranje informacija u prednjem dijelu njihova mozga, tvrde znanstvenici s australskog Sveučilišta Macquarie.

Oni su analizirali koliko je raspon osjeta njuha povezan s psihopatskim karakteristikama na 79 nekažnjavanih dobrovoljaca. Oni su prvo rješavali zadatke u kojima su morali osjetiti, a zatim i pogađali mirise te ih potom usporedili s rezultatima njihovih psihotestova.

- Naši rezultati potvrđuju da oni skloniji psihopatskom ponašanju često imaju i oslabljeni osjet njuha, a to je prečesto da bi bilo slučajnost - rekao je jedan od autora studije, Richard Stevenson.

Psihopatija je širok pojam koji se odnosi na ozbiljne poremećaje ličnosti koje karakterizira neurotičnost, manipulativnost, antisocijalno ponašanje i djelovanje usmjereno na egoistične užitke. Prednji dio mozga u velikoj je mjeri odgovoran za funkcije kao što su planiranje, kontrola nagona i ponašanje u skladu s društvenim normama. Oštećenja u tim područjima rezultiraju i slabljenje osjeta mirisa, piše Science Daily


Idi na 24sata

Komentari 25

  • A ja kažem 21.10.2012.

    Svi smo na neki način psihopati ako ne osjetimo svoj miris.

  • pericabrzić 27.09.2012.

    ubrajaju se oni koji imaju česte upale sinusa?''

  • Der Kommissarrr 25.09.2012.

    Ima barem dvadeset vrsta psihopata, neki opasniji, neki manje opasni. Sociopati su jedni od njih, vjerojatno u najvećem broju zastupljeni.

Komentiraj...
Vidi sve komentare