To je to što me zanima!

Sladoled i gelato su slični, ali nikako nisu ista ledena slastica

Jedna od razlika je temperatura prilikom posluživanja. Gelato se poslužuje topliji nego sladoled - tako mu je tekstura kremastija i brže se topi u ustima čime do izražaja dolaze arome
Vidi originalni članak

Što je gelato?

Gelato se pojavio u vrijeme renesanse kada je alkemičar Cosimo Ruggieri stvorio prvi okus gelata, fior di latte, na dvoru obitelji Medici u Firenci. Sicilijanac Francesco Procopio Cuto učinio je ovu slasticu dostupnom javnosti kada je otvorio Café Le Procope u Parizu 1686. godine.

Tradicionalni okusi gelata uključuju vaniliju, čokoladu, jagodu, lješnjak, pistaciju, limun, malinu i breskvu. Razvili su se i moderniji okusi - ananas, tiramisu, banana, mango, jogurt, stracciatella, zabajone i amarena.

FINI RECEPT Želite to kušati: Odličan desert od flambiranih banana, ruma i sladoleda od vanilije

- Postoje nekoliko glavnih razlika između talijanskog gelata i američkog sladoleda. Prva velika razlika su sastojci gelata koji se obično pravi od mlijeka, vrhnja i nekoliko žumanjaka, ovisno o tome koji se okus proizvodi - kaže Morgan Morano, izvršni direktor i osnivač Morano Gelato Inc., male tvrtke sa sjedištem u Novoj Engleskoj koja proizvodi autentični talijanski gelato. 

Gelato ima manje masnoće

- Sastojci gelata u sicilijanskom stilu uključuju vodu, vrhnje, malo mlijeka i nekoliko žumanjaka. Međutim, američki sladoled uglavnom je jednak u dijelovima teškog vrhnja, punomasnog mlijeka i puno žumanjaka - dodao je.

Druga velika razlika je u tome što je gelato mnogo niži u količini masnoće od američkog sladoleda. Sladoled sadrži od 14 do 25 posto masnoće, a gelato između 4 i 9 posto.

KRALJICA MEĐU DESERTIMA Pavlova: Top 4 recepta za tortu nazvanu prema ruskoj balerini

- Razlika između gelata i sladoleda je I ta što je gelato gušći od sladoleda. Dok sladoled može imati 50 ili više posto zraka, gelato ga ima 20 do 30 posto - pojašnjava Morano.

Kaže kako postoji još jedna razlika, a to je temperatura prilikom posluživanja. Gelato se poslužuje topliji nego sladoled.

- Toplija temperatura pojačava kremastu teksturu gelata i ističe arome, jer se brže tope u ustima - kaže Morano, a prenosi Reader's Digest.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare