To je to što me zanima!

Slasna tjestenina na 'njemački': Spätzle s umakom od dvije vrste sira i zapečenim lukom

Ovo prefino, aromatično, zasitno jelo dolazi iz Njemačke. Tamo se redovito nađe na tanjurima mnogih obitelji, a i stranci koji ga jednom kušaju, rado mu se vraćaju
Vidi originalni članak

Broj osoba: 4

Priprema: 45 minuta

Sastojci:

Za spätzle: 2 šalice višenamjenskog brašna, 2 žličice soli, 2 velika jaja, šalica punomasnog mlijeka;

Umak: 3 žlice slanog maslaca, srednji luk, 1/2 šalice nasjeckane ljutike, 1/4 šalice biljnog ulja, 3/4 šalice Gruyère sira, 3/4 šalice sira ementalera, žličica soli, žličica svježe mljevenog crnog papra, 1/4 šalice sitno nasjeckanog vlasca

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U maloj posudi za umak otopite dvije žlice maslaca na srednjoj vatri. Kad se maslac otopi, smanjite vatru i dodajte nasjeckani luk. Pirjajte 60 minuta ili dok ne dobijete duboku zlatnu boju i ne karamelizira se, miješajući svakih pet minuta. Dok pripremate tijesto, napunite lonac od četiri litre slane vode i zakuhajte.

U srednjoj zdjeli za miješanje umutite jaja i mlijeko. Dodajte sol i brašno te miješajte dok ne postane glatko tijesto kao za noklice. Ulijte četvrtinu tijesta kroz ribež za povrće ili cjedilo s velikim rupama. Nakon što spätzle isplivaju na vrh, ostavite ih da se kuhaju još četiri minute, dok ne omekšaju.

RECEPT DANA Kada ste u žurbi napravite fine penne sa sirom i brokulom

Procijedite i odložite na veliki tanjur. Zagrijte preostalu žlicu maslaca u tavi od lijevanog željeza na srednjoj temperaturi. Dodajte spätzle i pirjajte dok ne poprime boju.

Maknite s vatre i umiješajte pola šalice ementalera i pola šalice grojera te crni papar i karamelizirani luk. Pospite preko preostale 1/4 šalice svakog sira koji ste poslagali u tepsiju i stavite u pećnicu na 15 minuta. Pospite vlascem.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • mars7 14.01.2024.

    odlično

Komentiraj...
Vidi sve komentare