To je to što me zanima!

Slatke i kisele arome juha okrepljuju ali i osvježavaju

Poslužena u izdubljenoj lubenici sa šarenim kockicama leda, hladna će juha oduševiti i najmlađe goste, ali i pružiti tijelu važne vitamine
Vidi originalni članak

Hladne ili ljute ljetne juhe ukrašavaju se svježim začinskim biljem poput peršina, celera, bosiljka, majčine dušice, metvice, estragona, korijandra i vlasca. Da bi ostalo svježe, najbolje ga je staviti neposredno prije posluživanja. Kao ukras mogu poslužiti i nariban ili razmrvljen sir, nasjeckano tvrdo kuhano jaje, prepečeni kruh ili orasi.  Za hladnu voćnu juhu može se izmiksati lubenica očišćena od koštica ili maline, kupine te drugo voće i kratko prokuhati uz dodatak gustina, čaja i bijelog vina.

GAZPACHO
SASTOJCI: 1 kg rajčica (oguliti i očistiti), veliki luk, 200 g slatkih crvenih papričica, 2 velika češnja češnjaka, 600 ml hladnog pilećeg temeljca, 75 ml maslinova ulja, 4 žlice vinskog octa
PRIPEMA: Krupno narežite rajčice, luk, papričice i češnjak. Miksajte s temeljcem, uljem i octom da postane glatko. Izlijte u posudu i dodajte limunov sok, sol i papar prema ukusu. Poklopite i ostavite u hladnjaku najmanje jedan sat. Prije posluživanja ukrasite po žlicom nasjeckanoga krastavca, zelenih paprika i prženoga kruha s češnjakom. Po želji, ukrasite komadima povrća ili maštovito rezanim tortiljama.    

VICHYSSOISE
SASTOJCI: 60 g maslaca, 3 velika poriluka, luk, 2 krupno narezana krumpira, 1,25 l pilećeg temeljca, sol i papar, 15o ml vrhnja, 3 žlice svježe nasjeckanog vlasca
PRIPEMA: Rastopite maslac, dodajte poriluk i luk pa lagano kuhajte, uz povremeno miješanje, 10-15 minuta da omekša, ali da ne promijeni boju. Dodajte krumpir, temeljac, sol i papar prema ukusu i pustite da zakuha. Poklopite i lagano kuhajte 20 minuta. Miksajte juhu dok ne postane glatka te protisnite kroz cjedilo. Poklopite i ostavite da se hladi najmanje tri sata. Prije posluživanja dodajte vrhnje i vlasac.

VOĆNA JUHA
SASTOJCI:  350 ml soka od brusnica, 250 ml crnog vina, štapić cimeta, oko 125 g šećera (ovisi o slatkoći voća), 250 g borovnica, žlica kukuruznog brašna s 2 žlice vode, 125 ml vrhnja 
PRIPREMA: Stavite sok od brusnica, vino i štapić cimeta u posudu. Dodajte žlicu šećera, pustite da zavrije i kuhajte 15 minuta. Umiješajte borovnice u posudu i kuhajte još pet minuta. Ako treba, dodajte šećera. Umiješajte smjesu kukuruznog brašna u juhu i zakuhajte. Kuhajte dok se ne zgusne. Maknite s vatre, izvadite štapić cimeta i ohladite. Umiješajte vrhnje te ukrasite kupinama i trešnjama.  

RUŽIČASTA JUHA
SASTOJCI: 250 ml suhog bijelog vina, 90 g šećera, mali komadići limunove kore, 250 g jagoda, 250 ml narančina soka, grančice metvice i kiselo vrhnje za ukrašavanje
PRIPREMA: Stavite vino i šećer u posudu, pustite da zakuha i kuhajte 5 minuta. Maknite s vatre, dodajte limunovu koricu i ohladite. Uklonite koricu, očistite i nasjeckajte jagode, a četiri ostavite za ukrašavanje. Miksajte sirup od vina i jagoda dok ne postane gladak. Prebacite u veliku zdjelu i umiješajte narančin sok. Poklopite i hladite tri sata. Poslužite ukrašeno jagodama, grančicama metvice i vrhnjem.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare