To je to što me zanima!

Slatki uskrsni ukrasi: Praline, čokoladna gnijezda i kolačići

Jaja od tamne čokolade ukrasite otopljenom bijelom čokoladom, uskrsna gnijezda napravite od keksa i gotovih čokoladnih jaja i uveselite one najmlađe u obitelji
Vidi originalni članak

Iako ih možete kupiti u svim veličinama i s raznim punjenjima, ovog Uskrsa, rabeći kalup, izradite domaća čokoladna jaja. Nakon što otopite čokoladu, premažite kalup uljem. Čokolada može biti mliječna ili s većim postotkom kakaa, ovisno o ukusu, a najbolji kalupi za izradu čokoladnih jaja su silikonski. Možete ih pronaći u većim trgovačkim centrima i trgovinama specijaliziranim za kuhinjski pribor.

Otopljenu čokoladu ulijevajte tako da napunite trećinu kalupa, a onda brzo (jer će se čokolada stisnuti) naginjite kalup kako bi se ravnomjerno rasporedila. Stavite kalup u hladnjak na nekoliko sati da se čokolada dobro stvrdne.

Kad je čokolada spremna, nježno pritišćite kalup sa svih strana kako bi se odlijepila od površine. Dobivene polovice jajeta zalijepite tako da rubove premažete otopljenom čokoladom. Jaja, prije nego što ih zalijepite, možete napuniti i kokosom, čokoladom, karamelom, maslacem od kikirikija...

Dodatnu draž će dobiti ako ih i ukrasite. Kako biste dobili lijep kontrast, jaja od tamne čokolade ukrasite otopljenom bijelom čokoladom - samo pazite da ih nakon ukrašavanja držite u hladnjaku dok se i bijela čokolada ne stvrdne.

Brza uskrsna gnijezda od keksa i čokolade

Sastojci: 500 g običnih keksa tipa petit ili digestive mcvities, 400 g mliječne čokolade, 200 g pakiranih čokoladnih jaja

Priprema: Rukama razlomite kekse na manje komade. Čokoladu razlomite i rastopite. Ulijte otopljenu čokoladu u zdjelu i pomiješajte je s keksima. Kad su keksi prekriveni čokoladom, žlicom ih položite u papirnate košarice i malo pritisnite u sredini da dobijete udubinu. Stavite u udubinu dva, tri čokoladna jaja. Pustite da se ohladi dva sata u hladnjaku.

Praline punjene lješnjacima

Sastojci: 125 g prženih oljuštenih lješnjaka, 80 g šećera u prahu, 300 g tamne čokolade, žličica ulja, 60 ml tekućeg vrhnja, kakao za posipanje

Priprema: Sameljite 75 g lješnjaka i šećer. Dodajte 150 g čokolade i ulje pa napravite pastu. Zakuhajte vrhnje, dodajte prstohvat soli, uljite u smjesu i miksajte dok ne postane glatko. Ulijte smjesu u zdjelu i držite u hladnjaku dva sata. Zagrabite žličicu smjese, u nju stavite cijeli lješnjak i zarolajte. Praline vratite u hladnjak i pripremite preljev. Na pari otopite 100 g čokolade. Nasjeckajte preostalih 50 g čokolade i dodajte topljenoj čokoladi. Vratite iznad kipuće vode na nekoliko trenutaka da se zgusne. Praline umačite u čokoladu, pustite da se ocijede i poslužite posute kakaom.

Cheescake 'jaje na oko'

Sastojci: 6-8 šupljih čokoladnih jaja; punjenje: 150 g krem-sira, 30 g šećera u prahu, 1/2 žličice limunova soka, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 125 ml vrhnja; “žumanjak”: marakuja, žlica pekmeza od marelice, žlica maslaca

Priprema: Odstranite vrh čokoladnog jajeta i držite ih u hladnjaku dok pripremate punjenje. Pomiješajte sir, šećer, limunov sok i vaniliju te miksajte dok ne dobijete pahuljastu smjesu, 3-4 minute. Istucite vrhnje i postupno ga umiješajte u smjesu od sira. Napunite jaja i držite u hladnjaku 30 minuta. Pripremite smjesu za “žumanjak”. Odstranite koštice iz pulpe marakuje pa pomiješajte u tavi s pekmezom i maslacem. Kuhajte dok se maslac ne rastopi i dok ne dobijete glatku smjesu. Ohladite dok se malo ne zgusne. Žličicom u sredini punjenja napravite rupu i ispunite je smjesom od marakuje. Držite u hladnjaku još pola sata. Pustite da bude na sobnoj temperaturi desetak minuta prije posluživanja.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • WOMANIZER 25.03.2013.

    šta najmlađe, ja mislim da u tome svatko uživa! :-))))) barem ako je suditi po meni! hehe

  • Fritza 24.03.2013.

    Ubi me depra: trpam sve u sebe - slano, slatko, kiselo, slano... U velikim količinama!

  • simon templar 24.03.2013.

    Jednostavno ne mogu odoljeti kolačima, ma ubijaju me, tj. ja se ubijam u njima. Ako što obožavam to je bakina pita od jabuka ili sira, a štrudle od jabuka... ajoj pa ni tepsija mi nije dosta,....najbolji su bakini kolači, nikakve praline i điđe miđe.......

Komentiraj...
Vidi sve komentare