To je to što me zanima!

Slavna fotografija Che Guevare bila je snimljena na sprovodu

Winston Churchill je na današnji dan 5. ožujka 1946. prvi put u javnom govoru upotrijebio frazu 'Željezna zavjesa', a na isti dan 1953. umro je Josif Visarionovič Džugašvili, poznatiji kao Staljin
Vidi originalni članak

Jedna od najslavnijih fotografija u povijesti snimljena je na današnji dan 5. ožujka 1960. godine. Do danas je ta fotografija revolucionara Che Guevare dobila značaj kulturne ikone i preslikana je na bezbrojne plakate, spomenike, majice i druge proizvode široke potrošnje. Snimio ju je kubanski fotograf Alberto Korda tijekom sprovoda žrtava eksplozije broda sa streljivom dan ranije u havanskoj luci La Coubre.

Unesrećenima pri eksploziji je Che Guevara i osobno pomagao jer je bio liječnik. Na sprovodu je bila prisutna većina članova kubanskog državnog vrha, uključujući i Fidela Castra. No fotografija samoga Guevare kako promatra sprovod postigla je povijesni značaj. Fotografija je dobila naziv "herojski gerilac"' i po nekim izvorima najviše je puta reproducirana fotografija u povijesti, dok drugi izvori tvrde da je najpoznatija u svijetu.

Prvi put upotrebljen izraz "Željezna zavjesa"

Winston Churchill je 5. ožujka 1946. godine prvi put u javnom govoru upotrijebio frazu "Željezna zavjesa", misleći pritom na granicu između Sovjetskog Saveza i ostatka Europe. Ta je fraza brzo postala jedna od najpopularnijih u Hladnom ratu.

Preminuo Josif Visarionovič Džugašvili - Staljin

Na današnji dan 5. ožujka 1953. umro je Josif Visarionovič Džugašvili, poznatiji kao Staljin, u svojoj dači, odnosno kući za odmor u moskovskom predgrađu Kuncevo.

Službeno je uzrok smrti moždani udar, no postoji teorija da ga je "uklonio" Lavrentij Berija, šef sovjetske tajne policije.

Više vremeplova pročitajte ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare