To je to što me zanima!

Slušanje glazbe vraća sjećanje ljudima koji imaju Alzheimera

Terapiju glazbom HZZO ne plaća iako dokazano oboljelima od demencije pomaže da se smire i bolje komuniciraju, a već im i pjevušenje može potaknuti sjećanja
Vidi originalni članak

Glazba, odnosno art terapija općenito može biti vrlo korisna u terapiji pacijenata s nekim oblikom demencije, među kojima je i Alzheimerova bolest.

- U Zagrebu imamo nešto više iskustava s likovnom terapijom, crtanjem, slikanjem i modeliranjem, što se radilo u okviru dnevnog boravka za starije osobe u Domu umirovljenika na Iblerovu trgu, a rezultat je bio taj da je oboljelima trebalo manje lijekova za smirenje tijekom dana.

Kako su dio dana bili okupirani, pa bi se i umorili, bilo je potrebno i manje hipnotika kako bi prespavali noć - kaže psihijatar, dr. Ninoslav Mimica, predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest.

- Art terapija općenito može biti vrlo korisna u smirivanju bolesnika, pri čemu muzikoterapija ima i dodatnih prednosti jer glazba općenito smiruje i djeluje opuštajuće te može utjecati na raspoloženje - dodaje naš sugovornik.

Primjerice, glazba slavnog Beethovena regulira otkucaje srca, utječe na dobrobit pluća i bronha te poboljšava imunitet. Mozarta liječnici preporučuju za povećanje moždane aktivnosti, ali oboljelima pomaže i Frank Sinatra.

Glazba može biti vrlo korisna pomoć za smirivanje oboljelih kod kuće, dok u medicinskim ustanovama takvu vrstu terapije koriste uglavnom eksperimentalno i zahvaljujući entuzijazmu, jer umjetnost još nije priznata niti HZZO pokriva troškove posebno educiranih terapeuta . Tako je i u svijetu.

Naime, glazbenu terapiju kao jedan od oblika pomoći oboljelima od demencije pokrenuo je Dan Cohen, socijalni radnik iz SAD-a, čiji su pionirski eksperimenti rezultirali osnivanjem neprofitne udruge “Glazba i sjećanja”, koja se bavi poticanjem uvođenja glazbene terapije u liječenje starijih osoba koje su oboljele od Alzheimera i drugih oblika demencije.

Iskustva pokazuju da starije dementne osobe odlično reagiraju na glazbu, tvrdi Cohen, i to ne samo na njihovo smirenje, nego pomaže da se prisjete nekih događaja i situacija iz prošlosti, imena ljudi koje ih okružuju , pa i stvari koje su povezane uz njih same, koje najbrže zaboravljaju.

- Iskustva pokazuju da se i teži bolesnici koji puno zaboravljaju mogu prisjetiti riječi pjesama koje su im poznate i otpjevati cijelu pjesmu, iako možda i mjesecima nisu govorili - kaže dr. Mimica.

Dodaje kako je takva terapija puno jeftinija od lijekova, jedan terapeut može raditi s pacijentima u manjim grupama ili sa zborom pacijenata, a to može biti vrlo korisno u dnevnim boravcima ili u ambulantnom liječenju u ranim fazama bolesti. Kako demencija do uznapredovalog stadija u prosjeku traje desetak godina, takva vrsta terapije može biti učinkovita do samoga kraja.

Thinkstock

I sta glazba

Ugodna glazba koju dementnoj osobi puštate ujutro može je smiriti, a s vremenom će je početi povezivati s tuširanjem i odijevanjem. Kad otkrijete što djeluje smirujuće, važno je da ne mijenjate vrstu glazbe.

L ijepa sjećanja

Glazba prodire duboko u podsvijest pa se osoba koja godinama nije čula neku pjesmu, kad je ponovno čuje, može prisjetiti lijepih doživljaja povezanih s njom, kaže Melani Andrić Vurušić, glazbena terapeutkinja.

Š to su voljeli

Ako ne postoji način da vam osoba zbog demencije sama kaže što bi voljela slušati, pokušajte s glazbom iz njezine mladosti, koja može potaknuti sjećanja. Pritom pitajte koji joj je omiljeni pjevač/pjesma, koja se glazba svirala na njezinu vjenčanju, je li odlazila na plesnjake...?

Amadeusova 1. simfonija je zdravstveno remek-djelo

Poslušajte njezin dio:

W. A. M ozart

Terapeuti ističu da njegova 1. simfonija opušta stres, stimulira aktivnosti mozga i povećava intelektualne sposobnosti.

Ludwig van Beethoven

Njegova glazba pomaže kod stresa i melankolije. Drugi dio 5. simfonije preporučuje se osobama povišenog krvnog tlaka.

A ntonio Vivaldi

Glazba talijanskog skladatelja, kao i kompozicije Georgea Friedricha Handela, najčešće se primjenjuje u liječenju agresije.

G eorge Gershwin

Jazz klasici kod oboljelih od alzheimera pomažu da se koncentriraju na dnevne zadatke i opuste u kritičnim trenucima.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • NLO MATRIX 07.08.2015.

    Kako koja i kako kad, ista pjesma moze biti sasvim drugačija ,dosta ovisi o trenutnom raspoloženju !

  • Timmy2 07.08.2015.

    Ne mogu zamisliti život bez glazbe.Vjerujem u terapiju glazbom.

  • Soul Man 07.08.2015.

    glazba uvijek pomaže.

Komentiraj...
Vidi sve komentare