To je to što me zanima!

Smeđi kruh smanjuje rizik od raka debelog crijeva za 5 puta

Žitarice cjelovitog zrna bogate su folnom kiselinom i magnezijem koji smanjuju rizik od raka debelog crijeva, za razliku od voća, povrća i mahunarki koje nemaju utjecaja
Vidi originalni članak

Zajednička studija Imperial Collegea London i Sveučilišta Leeds provedena na dva milijuna ljudi otkrila je da 10 grama vlakana na dan može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 10 posto. Tri obroka od cjelovitog zrna, odnosno oko 90 grama na dan, smanjuju rizik za 20 posto. No ukoliko se smeđi kruh ili kruh od integralnih žitarica jedu tri puta na dan rizik od raka debelog crijeva je manji za pet puta. Ipak, povećani unos mahunarki, graha, graška, leće te voća i povrća neće smanjiti rizik od ovog karcinoma. 

Visok unos prehrambenih vlakana, posebno žitarica i cjelovitih žitarica posebno je povezan sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva. Dijetalna vlakna bogata su folnom kiselinom i magnezijem, koji smanjuju rizik od raka debelog crijeva, ističe za Daily Mail epidemiolog dr. Dagfinn Aune. 

Rak debelog crijeva drugi je po učestalosti u Hrvatskoj, a godišnje umre oko 2000 oboljelih. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Faustina009 14.11.2011.

    Papa štrumpf to je LAŽ - naravno da ima crnoga kruha, ja ga jedem svaki dan, a bijeli kruh uopće ne konzumiram...Ti očito imaš pekarnicu, pa ne želiš da ti padne prodaja bjelih peciva i kruha..Vide se sjemenke i zob i druge žitarice u kruhui, tako da je totalna laž ovo što si napisao.. I ja sam smršavila preko 7 kg, samo što sam prešla na crni kruh i super soe osječam, jedm kruh bez grižnje savjesti..

  • PapaŠtrumpf 12.11.2011.

    Opet se pišu gluposti.... Crnog brašna nema, one aditive što stavljaju u "crni" kruh ne trebaju jesti ni mačke a kamoli ljudi zato bjež'te od toga koliko vas noge nose....

Komentiraj...
Vidi sve komentare