To je to što me zanima!

Smrtnost od kardiovaskularnih bolesti puno je veća kod žena

NEGATIVNI TREND Najnoviji podaci o kardiovaskularnim bolestima i smrtnosti koju oni uzrokuju prikazani su na konferenciji povodom Svjetskog dana srca
Vidi originalni članak

Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti u svijetu godišnje, a stručnjaci procjenjuju da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. I u Hrvatskoj su na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je umrlo 23 504 osoba, što čini 44 % ukupno umrlih.

Od kardiovaskularnih bolesti godišnje umire više žena (58,6%), nego muškaraca (39%).

Ovo su najnoviji podaci o kardiovaskularnim bolestima i smrtnosti koju oni uzrokuju, a prikazani su na konferenciji povodom Svjetskog dana srca koji će se obilježiti 29. rujna.

Tada će građani na Trgu Bana Josipa Jelačića imati prilike izmjeriti arterijski tlak uz pomoć Microlife tlakomjera, izračunati tjelesni indeks, savjetovati se s nutricionistima o zdravoj prehrani, procijeniti ovisnost o nikotinu uz pomoć Fagerstromovog testa, naučiti kako pristupiti oživljavanju, a najmlađi će moći sudjelovati u dječjoj igraonici 'Obećaj svome srcu'.

- Pozivamo građane da se brinu o svojem srcu svaki dan, a ne samo jednom godišnje kada se obilježava Svjetski dan srca - rekla je dr. med. Ivana Portolan-Pajić, članica Upravnog odbora Zaklade 'Hrvatska kuća srca'.

Dodaje kako je zaklada 'Hrvatska kuća srca' pokrenula još prošle godine online kalkulator kardiovaskularnog rizika koji se može besplatno preuzeti na web stranici http://kvkalkulator.cuvarisrca.hr/.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • tihoja 29.09.2018.

    Do nedavno su pisali da je kod muškaraca veći rizik, sada kod žena.....

  • prdec 29.09.2018.

    Ja bi joj rado puls popipal!

  • Slavonka60 29.09.2018.

    I sama imam problem..visoki puls..fibrilacija atrija. Napravljen zahvat, radiofrekventna ablacija. Sada sam bolje ali se fibrilacija povremeno javlja. Nikad pušila, ne pijem, igrala rukomet 11 godina. Krecem se, nisam pretila. U obitelji nitko nema ovaj problem. Bilo je nekih teskih situacija kroz život, kardiolog mi kaže da srce sve pamti..moguce je.

Komentiraj...
Vidi sve komentare