To je to što me zanima!

Riječanin snima aktove žena starijih od 50: 'Bolje smo danas nego prije punih 30 godina'

Riječanin Rino Gropuzzo snimio je aktove žena starijih od 50. Neke od njih su rekonstruirale svoj akt i ponovno stale pred objektiv - 30 godina kasnije. Ideja da snimi kalendar 50+ dugo mu se vrzmala po glavi, kaže
Vidi originalni članak

Rino Gropuzzo (65) inače je poznat po aktovima, s kojima započinje svoju karijeru još sedamdesetih godina. 

Za života u Milanu, točnije od 1985. do 1998. godine, a potom i u Los Angelesu, Ateni i Parizu, kad se bavio i modnom reklamnom, erotskom te pejzažnom fotografijom, po povratku u rodnu Rijeku surađivao je s mnogim domaćim novinama, među ostalim s Globusom i Playboyem. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Tijekom dugogodišnje karijere upravo je ljepota ženskog tijela bila Rinov forte, a ideja da snimi kalendar žena od 50+ godina poznatom riječkom fotografu godinama se vrzmala po glavi. Konačna realizacija krenula je ove godine kad se, nakon duljeg niza godina, ponovno povezao sa svojim dugogodišnjim prijateljicama Vesnom Grbac i Snježanom Nemarnik, čiji je aktove već snimio prije davnih 30 godina, kad su bile u svojim 20-ima.

Naime, kako su aktovi glavna tema njegova dugogodišnjeg opusa, za takav opus odlučio se i sad, no protagonistice su ovaj put žene u zrelim godinama koje, smatra, sa sobom nose mnoge prednosti navedenog razdoblja života.  

- U svojoj karijeri sam se nasnimao lijepih, mladih žena, no htio sam dokazati da ljepota nije ograničena godinama. Žene danas i s 50 mogu biti itekako mlade i lijepe. Imaju životno iskustvo, prihvaćaju i svoje mane, ožiljke što ih je život ostavio, sve su prisutnije na visokim funkcijama u društvu, mnoge održavaju formu vježbanjem, prehranom, imaju višu samosvijest, sigurnost, realiziranost, staloženost.

Naime, ljepota je duhovna kategorija, rezultat iskustva, unutarnjeg mira, zadovoljstva, što rezultira lijepim izgledom, a upravo su aktovi najljepši i na neki način najteži način prikazivanja te ljepote. Zrele žene uglavnom znaju što hoće, a još više što neće. Uostalom, tko kaže da bore ne mogu biti lijepe - smatra Gropuzzo, kojemu su aktovi oduvijek najdraža tema, jer nisu podložni modi, nema nekih krpica koje bi odavale doba nastanka fotografije, prirodni su, a priroda je, smatra, vječna.

Aktovi u Kotlima - na Mirni

Osim što aktove voli snimati u ambijentima koji su u kontrastu s nježnom ženskom puti, propalim industrijskim, napuštenim i devastiranim prostorima nekad luksuznih vila i hotela, jako voli snimati i u prirodi, pa je tako za početak snimanja kalendara s protagonisticom njegovih crno-bijelih fotografija Vesnom odlučio snimiti nove fotografije na istome mjestu od prije 30 godina - u Kotlima u Istri, na rijeci Mirni. 

- Rino i ja znamo se još iz studentskih dana, kad mi je hobi bilo manekenstvo. Neko smo vrijeme prijateljica i ja, po dolasku u Milano, i živjele kod Rina. Snimanje je ovaj put bilo nešto drugačije. Naime, samo mjesto je danas drugačije. Prvi put kad smo snimali nije bilo toliko vode, nego samo blato, no ovaj put je pak bilo puno vode i jakih strujanja pa nismo mogli ponoviti baš iste poze. Nije bilo niti blata da se njime premažem kao što sam bila premazana na fotografijama iz devedesetih, no iskustvo je bilo jednako zabavno i inspirativno - kaže Vesna, koja je ostala živjeti u Milanu, gdje je zasnovala obitelj i bavi se menadžmentom za izvoz nekoliko modnih tvrtki. 

TADA JE IMALA 20 GODINA Čeljuska (51) oduševila fotkom iz mladosti: 'Prekrasan model'

Iako na pragu 60-ih, ova bivša manekenka i danas izgleda izvrsno te je u sjajnoj formi, što najviše zahvaljuje genima, ali i zdravom načinu života.

- Imam uistinu zahvalne gene, no i trčim, vježbam, dosta se krećem u prirodi, jedem zdravo, pijem puno vode - kaže i dodaje u polušali kako je u Milanu nezdravi zrak pa se mora zdravo hraniti, nema izbora. Što se tiče samog osjećaja tijekom snimanja akta, on je, kaže, bio sasvim drugačiji.

Akt je otvaranje duše

- Kad je u pitanju vaše tijelo, kao mlada djevojka sigurno imate u jednu ruku puno samopouzdanja, no mlade godine prate i neke nesigurnosti. S godinama te nesigurnosti nestaju, a i odnos prema tijelu postaje drugačiji. Kad si mlad, pa i lijep, imaš tisuću bezrazložnih kompleksa, uglavnom estetskih, a godine ipak nose neku mudrost i zrelost. Sad sreću prepoznajem u ravnoteži, u zdravlju, u obiteljskom životu. Sretna sam s onim što imam i baš sam željela pridonijeti ovom projektu 50+ kalendara, jer tijelo žene, ne samo mlade, nego starije, zrelije, sa svim svojim manama, postalo je vruća tema u svijetu i modnim reklamama. Uz to, jednog dana ću svojoj kćeri moći pokazivati kako sam bila model 30 godina - kaže nasmijana bivša manekenka Vesna, koja u ovoj teškoj situaciji koju je prouzročila pandemija korona virusa svim ženama preporučuje da se obavezno bave nekom fizičkom aktivnošću, koja je, smatra, bitna ne samo za izgled, nego ponajviše za mentalno zdravlje.

S njom se slaže i kolegica Snježana Nemarnik (56), također jedna od Rinovih modela, s kojom je surađivao prije 30 godina.

- Naša tadašnja suradnja, Rinova profesionalnost i međusobno povjerenje koje se tad razvilo sigurno su najviše pridonijeli realizaciji ovoga projekta. Kad je u pitanju moja spremnost i sklonost da sudjelujem u jednom ovakvom projektu, mogu reći da sam se pred objektivom puno bolje osjećala sad, nego u mlađoj dobi, i to jednostavno zato što sam s godinama postala samosvjesnija i puno bolje upoznala samu sebe, pa sam tako spoznala da akt nije skidanje odjeće, nego otvaranje duše. Kao i prije mnogo godina, snimanje je bilo vrlo ugodno, ali ovaj put prevladavao je osjećaj da mogu biti točno takva kakva jesam i biti dobrodošla, sebi i drugima - kaže Snježana, koja svoj zavidno dobar izgled također ponajviše zahvaljuje genima, ali zdravoj prehrani i tjelovježbi.

- Uvijek sam, u svakom smislu, bila stroga prema sebi, pa tako i prema svojem tijelu. Svoj izgled u 55+ najviše dugujem genetici, a onda možda i gotovo dvadesetogodišnjem vegetarijanskom načinu prehrane, kao i dugogodišnjem bavljenju yogom. I danas još upražnjavam svakodnevnu jogu lica, povremeno i asane, odnosno jogu tijela, dok se, kad je u pitanju princip prehrane, rukovodim isključivo hedonizmom. Drugim riječima, moj jelovnik ne poznaje nikakve restrikcije. Mišljenja sam, a ujedno bi to bila i moja preporuka za žene 50 plus, da je voljeti sebe baš takva kakva jesi i biti nježan i odgovoran, kako prema sebi, tako i prema drugima, ključ ljepote i unutrašnjeg mira - zaključuje bivša manekenka Snježana, koja je odavno modne pista zamijenila umjetničkim ateljeom i oblikovanjem umjetničke keramike.

ODRASTAO U ZDRAVOG DJEČAKA Ovako danas izgleda dječak sa slike koja je 2016. godine rasplakala cijeli svijet

Idi na 24sata

Komentari 30

  • ĐorđePatković 20.12.2020.

    kad je bio mlađi i "sliko" je mlađe

  • 20.12.2020.

    lijepe i u pedesetima..svaka čast!

  • Mthesecond 20.12.2020.

    Pa stajaznam..Ipak je to posao za mladje..Mislim to poziranje :)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare