To je to što me zanima!

Sočna, fina pečenja: Rebrica, rolada od odojka i neki trikovi

Mesna pečenja idealna su za svečani ručak, a važno je da su iznutra mekana, a izvana hrskava. Donosimo recepte za pikantna rebra i roladu od odojka iz novog gastro magazina Skuhatćute
Vidi originalni članak

Raskošna mesna pečenja idealan su ručak u vrijeme adventa i blagdana, kada okupljanje za stolom 'traži' svečaniji meni.

  • Dobro zagrijana pećnica je jedan od najbitnijih faktora slasnog mesa. Ako ulje nije dovoljno vruće, meso će se osušiti i neće biti ukusno.
  • Za pripremu svinjskog pečenja s rebrima od kilogram i pol dovoljno je sat i pol na 200°C. Isto vrijedi i za pile, a pilećim batacima i prsima trebat će 45 minuta na istoj temperaturi.
  • Purica teška oko dva i pol kilograma peče se na 170°C ili na nižoj temperaturi od dva i pol do tri sata, a ako je nadjevena, i više. Pecite je prvo na višoj temperaturi, koju zatim smanjite, a prije rezanja ostavite je da se “odmori” oko desetak minuta.
  • Osim što je važno da meso iznutra bude meko i sočno, treba imati i hrskavu koricu. Kako biste to postigli, prije pripreme u pećnici prelijte meso vrelim uljem. Tijekom pečenja podlijevajte ga temeljcem ili toplom vodom.

RECEPT Medenjaci - medeni božićni kolač u kojemu uživaju baš svi

Pikantna rebra u marinadi od senfa i meda

Sastojci: 1,5 kg svinjskih rebara, 500 g krumpira; marinada: 4 žlice senfa, 4 žlice sitno sjeckanog luka, 2 žlice Worcester umaka, 2 žlice jabučnog octa, 3 žlice meda, 4 žlice maslinova ulja, sol, grančica peršina

Priprema:

  • Svinjska rebra dobro nasolite i premažite senfom. Pripremite marinadu od meda, maslinova ulja, luka, Worcestera i jabučnog octa te je izlijte po mesu. Marinirajte ga najmanje 2 sata, još bolje ako meso ostavite 24 sata u hladnjaku.
  • Izvadite meso iz marinade i stavite u uljem premazani lim. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C, povremeno okrenite i premažite marinadom.
  • Nakon 45 minuta stavite u pećnicu i ploške krumpira pa pecite sve još 30 minuta na 200°C.

Rolada od odojka s nadjevom od kruha i začinskog bilja

Sastojci: oko 2 kg otkoštenih prsa od odojka, 5 šnita starog kruha, 2 šnite mesnate slanine, zagrijano mlijeko po potrebi, po nekoliko grančica svježeg timijana i peršina, 1/4 žličice češnjaka u prahu, sol, papar, 5 žlica ulja, 150 ml svijetlog piva

Priprema:

  • Na tavi prepržite na sitne komadiće nasjeckanu slaninu i dodajte u zdjelu s natrganim kruhom. Dodajte sol, papar, češnjak u prahu te nasjeckani timijan i peršin.
  • Malo pomalo ulijevajte zagrijano mlijeko i miješajte da od kruha nastane gusta smjesa kojem ćete nadjenuti prsa od odojka. Koliko ćete mlijeka trebati ovisi o vrsti i starosti kruha. Odojak posolite sa svih strana i stavite nadjev te zarolajte. Zavežite kuhinjskim konopcem kako bi rolada zadržala oblik tijekom pečenja.
  • Stavite u namašćenu keramičku posudu za pečenje i prelijte pivom. Pecite na 170°C uz povremeno okretanje oko 2 sata ili dok meso ne bude u potpunosti pečeno. Pečenu roladu izvadite na kuhinjsku dasku, uklonite konopac i ostavite da odstoji desetak minuta prije rezanja.

BEZ PEČENJA Kuglice od ostataka materijala za kolače - krema, biskvita...

Više u novom magazinu Skuhatćute

Još recepata pronađite u novom gastro magazinu Skuhatćute koji donosi pregršt ideja za raskošna pečenja i bogati blagdanski stol. Potražite recept za najsočniju blagdansku puricu chefa Marija Vešligaja iz restorana Brewbites, uživajte u slasnim mariniranim rebarcima, punjenim mesnim roladama...

Skuhatćute donosi i recepte za mirisne zimske slastice koje su šećer na kraju svakog blagdanskog stola. Zasladite se božićnim voćnim kolačem ili efektnim čokoladnim kuglicama Žakline Troskot, vlasnice slastičarnica Amelie, bogatim tortama i kuglofima, prhkim keksićima...

Pripremite se za post uz recepte s ukusnim plodovima mora. Počastite se namazom od bakalara prema receptu Zrinke Šare iz restorana Bota šare, ukusnim varivom s kozicama i tikvicama, hobotnicom iz pećnice...

Tu su i ideje za novogodišnji doček, od slasnih party zalogajčića do pjenušavih koktela, recepti s blagdanskim začinima iz kuhinje nutricionistice, topla jela na žlicu i slatki napici, kao i preporuke za vrhunska vina i pjenušce...

Inspirirajte se s više od 125 recepata na raskošnih 100 stranica. Skuhatćute je u prodaji po cijeni od 20 kuna. Požurite na kioske i razveselite najmilije blagdanskim poslasticama.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 18.12.2017.

    Za badnjak Fish paprikas..Za Bozic Sarma, peceni odojak i francuska salata..i naravno kolaci.. i tako vec godinama, nikad ne dosadi :D

  • Anakin S 18.12.2017.

    E to su te čari kad nadolazeći blagdani i praznici ne gube svoj smisao .

  • 18.12.2017.

    Rebrica volim ispolirati 😄

Komentiraj...
Vidi sve komentare