To je to što me zanima!

Sočna i masna jela koja čuvaju vaše zdravlje i liniju

Zamijenite li “teške” masnoće laganijim biljnim uljima poput bučina ili maslinova, uživat ćete u zdravijem obroku, a bit će jednako sočan i fin
Vidi originalni članak

Masnoće su važan izvor kalorija, ali i vitamina A, D, E i K te omogućuju njihovu apsorpciju u organizmu. No s masnoćama treba oprezno, ne samo zato što mogu ugroziti vitku liniju nego i zdravlje. Zasićene masnoće povisuju kolesterol i zato ih nazivamo “lošim” masnoćama. S druge strane, nezasićene ili “dobre” masnoće neophodne su za razvoj organizma jer sadrže esencijalne masne kiseline. Masnoće koje su na sobnoj temperaturi krute, poput maslaca i masti iz mesa, uglavnom sadrže mnogo zasićenih masnih kiselina, a one u tekućem stanju su, poput većine biljnih ulja, uglavnom nezasićene. Kao zdrava zamjena “teškim” masnoćama u kulinarstvu se zato preporučuju maslinovo, kukuruzno, suncokretovo, bučino, šafranovo ili sojino ulje. Uz njih će jela biti sočna i ukusna, ali laganija. Neka ulja, poput kokosova i palmina, sadrže više zasićenih masnih kiselina nego nezasićenih pa ih treba izbjegavati. U uravnoteženoj prehrani udio kalorija iz masnoća ne bi trebao biti veći od 35 posto. Kako biste ih smanjili, salatu začinite limunovim sokom ili sokom drugog citrusa te začinskim biljem, a ne masnim preljevima.




PILE PEČENO U SOKU OD LIMUNA I ZAČINA
Sastojci: pile, limun, 2 žlice maslinova ulja, začini po želji
Priprema: Zagrijte pećnicu na 190u00B0C. Operite pile i položite u lim za pečenje prsima prema gore. Stavite polovicu limuna u trbušnu šupljinu. Iscijedite drugu polovicu limuna, umiješajte začine i maslinovo ulje te mješavinom premažite pile. Stavite ga otkrivenog u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 90 min, ovisno o veličini pileta. Izvadite pile iz pećnice i prekrijte ga folijom. Neka odstoji 10-15 minuta prije nego ga izrežete kako bi meso ostalo sočno. Poslužite uz pečeni krumpir, kuhano povrće, umak prema ukusu i sezonsku salatu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare