To je to što me zanima!

Terapija svježim sokovima za bolju probavu, vid i štitnjaču

Sok od cikle vraća snagu i vitalnost, 'čudesna' mrkva vitaminska je bomba, pa jača zube i vid, a špinat bogat vitaminima, mineralima regulira probleme s probavom
Vidi originalni članak

Pijenje soka od cikle moglo bi omogućiti starijim ljudima da žive aktivnije, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Exter. Taj sok, tvrde, širi krvne žile i smanjuje potrebu mišića za kisikom tijekom vježbanja te ljudi postaju izdržljiviji. Osim za podizanje energije sok od cikle, bogat mineralima te vitaminima A, B i C, preporučuje se kod anemije, tuberkuloze, visokoga krvnog tlaka, pa čak i raka. No cikla je povrće s najvećim udjelom šećera, tako da dijabetičari trebaju pripaziti. Sokovi od povrća i voća izvor su važnih vitamina, minerala i enzima koje tijelo brzo može iskoristiti. Stoga se “terapija” svježim sokovima pokazala učinkovitom pri tretiranju raznih zdravstvenih problema. Listovi celera obiluju vitaminom A, a korijen vitaminima B1, B2, B6 i C, mineralima te folnom kiselinom.

- Sok od celera idealan je tonik za živce i odličan diuretik. Pomaže kod umora, visokoga krvnog tlaka, gihta, reume, bolesti mišića, impotencije i bolesti urinarnog trakta. Piju se dvije žličice prije jela triput na dan - kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Tri soka koja liječe:

Čudotvorni sok za zube i vid
Sok od mrkve, jedan od najbogatijih izvora vitamina A, naziva se još i “čudotvorni” sok. Jača vid te rast i razvoj zubi i kostiju, poboljšava zdravlje tjelesnog tkiva te sprečava bolesti štitnjače.

Krumpirovim sokom protiv čira
Krumpir sadrži ugljikohidrate, lipide, minerale i vitamine. Dokazano djeluje kod gastritisa, čira, žuči, dijabetesa i zatvora. Pije se po pola čaše od tri do četiri puta na dan mjesec dana, kaže S. Marić.

Špinat za probavu
Špinat je bogat vitaminima, mineralima te folnom kiselinom.
- Prirodni sok od špinata ima antikancerogeno djelovanje. Preporučuje se kod anemije, tijekom oporavka, kod rahitisa te slabijeg imuniteta. Kod kroničnog zatvora preporučuje se čak 500 mg špinata na dan - savjetuje nutricionistica.

A na Zdravakrava.hr pročitajte pravu istinu o soku od naranče.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 666999 28.12.2010.

    Lol, čak 500mg špinata na dan!

Komentiraj...
Vidi sve komentare