To je to što me zanima!

Sol sprječava prskanje ulja i izvlači gorčinu iz krastavaca

Ovaj sveprisutni začin izvlači loše mirise iz plastičnih posuda za hranu, olakšava guljenje jaja, čisti poriluk i kelj te se koristi za dulje očuvanje svježine namirnica
Vidi originalni članak

Uz malo soli sir će dulje trajati - umotajte ga u krpu koju ste prije toga umočili u slanu vodu te ćete tako spriječiti nastajanje plijesni. 

- Sol je jedini sastojak koji je uspio potpuno izmijeniti lice kuhinje - kaže glasoviti španjolski chef Ferran Adrià. Dakako da je u pravu jer odavno se zna kako zrnca soli ne služe samo za pojačavanje slanosti jela. 

Posoljeno voće u toplijim krajevima diljem svijeta sasvim je uobičajeno. Odaberite zrelu krušku, dinju ili lubenicu i bez straha joj dodajte malo soli koja će istaknuti sočnost. Pripremate li umak ili jelo s mesom, posolit ćete ga već na početku kuhanja kako biste dobili najbolje okuse. Međutim, gljive nikako ne biste trebali soliti prije ili tijekom pirjanja jer će postati suhe. I tanko narezani krumpiri neće biti ukusni ako ih solite prije ili tijekom prženja. 

Zato, želite li pripremiti hrskavi čips, posolite ga na kraju i nećete pogriješiti. Poput limunova soka, i sol može spriječiti oksidaciju namirnica. 

Sol je prirodni konzervans, stoga je možete iskoristiti za dulje očuvanje svježine namirnica. Nakon što ste otvorili bocu ili tetrapak sa svježim mlijekom, dodajte mu mali prstohvat soli kako biste mu produljili rok trajanja.

Bez prskanja 

Prije nego što počnete pržiti meso ili krumpir, dodajte u tavu malo soli - tako ćete spriječiti prskanje masnoće po štednjaku.

Nema više gorčine 

Gorke krastavce ili tikvice posolite i ostavite deset minuta te obrišite papirom.

Bolji miris 

U plastične posude za hranu dodajte soli koja će izvući loše mirise.

Lako guljenje jaja 

Kuhate li jaja koja se teško gule, u vodu dodajte žličicu soli te ćete ih očistiti od ljuske u samo nekoliko poteza.     

Čisto za tren 

Lisnato i korjenasto povrće koje se teže čisti poput poriluka ili kelja nakratko potopite u slanu vodu i isperite. 

Ljepša jela 

Želite li da povrće poput brokule tijekom kuhanja zadrži zelenu boju, dodajte sol u vodu u kojoj se kuha.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • JagodaNikolic 28.06.2014.

    Nisam baš ljubitelj soli. Ali ako baš hoćete da znate, so se ne stavlja u ulje da ne prska . ima suprotan efekat, ulje pršti na sve strane. Ja jedino so stavim na roštilj kada mi pade ulje u vatru, da se ne pojača.

  • Kleopatra ❤ 27.06.2014.

    ja lisnato povrće uvjek peren u slanoj vodi ali ne zato jer se lakše pere nego da ispadnu maleni pužići, pogotovo ako je povrće domaće :)))

  • shinigami8 27.06.2014.

    Kakva propaganda... Ljudi.. evo jedan primjer iz Finske, gdje je smanjenje soli na globalnoj razini utjecalo za 80% MANJE krvožilnih bolesti kod ljudi srednje dobi, a i u Velikoj Britaniji je proveden sličan projekt, kada su smanjili potrošnju soli u hrani za 45%, britanci su odmah smanjili potrošnju lijekova za 15%... Znate li da je dnevno soli ljudskom organizmu potrebno onoliko koliko se nalazi u jednoj šniti kruha??? Sol je OTROV! Ne vjerujte svemu što pišu!

Komentiraj...
Vidi sve komentare