To je to što me zanima!

Četiri grada koja imaju svoju valutu bez obzira na državnu

Itački sati u američkoj Itachi vrijede kao 10 američkih dolara, BerkSheres valuta je okruga Berkshire u Massachusettsu, a Bay Bucksi uvedeni su radi rasta ekonomije
Vidi originalni članak

Želite li iskusiti nešto novo uputite se u jedan od četiri grada Sjeverne Amerike koji osim državne imaju i vlastitu valutu, otkriva Budget Travel. Itacha je prvi grad u Sjedinjenim Američkim Državama koji je stvorio vlastitu valutu. Jedan Ithaca Hours ili itački sati, kako se valuta naziva, vrijedi kao 10 američkih dolara, a može ga se potrošiti na više od 900 lokacija diljem grada. U opticaju je više od 100.000 američkih dolara vrijednih Itačkih sati koji su pušteni u opticaj 1991. godine. 

Okrug Berkshire, Massachusetts

Novčanice BerkShares prvi put su se pojavile 2006. godine, a na njima se mogu prepoznati slavni stanovnici Berkshirea kao što je autor "Moby Dicka", Herman Melville i sociolog W. E. B. DuBois. Više od 2,7 milijuna novčanica možete potrošiti u 400 trgovina, knjižara, restorana i butika, a točno 100 Berksharesa možete zamijeniti za 95 američkih dolara. Ovaj je projekt toliko uspješan da lokalne vlasti razmišljaju o uvođenju BerkShare bankomata i tekućih računa. 

Traverse City, Michigan

Bay Bucks ili zaljevski dolari lokalne su vlasti Traverse Cityja pustile u opticaj 2005. godine s ciljem da pomognu lokalnoj ekonomiji. Ukrašeni su cvjetovima trešnje i gljivama, a Bay Bucksa u opticaju ima u vrijednosti od 99.000 američkih dolara. Vrijednost jednog Bay Bucksa odgovara vrijednosti jednog američkog dolara. 

Salt Spring Island, Britanska Kolumbija

Kanadski otok Salt Spring Island baš kao i njegovi američki susjedi ima svoju valutu, Salt Spring dolar. Njihove ćete dolare prepoznati po slikama planina i orka, a jedan Salt Spring dolar jednake je vrijednosti kao i jedan kanadski dolar. Kanađani su izdali i posebno limitirano izdanje novčanica koje će biti vrijedan dio kolekcionarskih opticaja nakon što ih povuku iz opticaja. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • ppeerroo 26.07.2012.

    Itacha ili Ithaca????????? sva sreća pa ne piše na novčanici!

  • loreana 25.07.2012.

    i tokeni @ EXIT festival :))

Komentiraj...
Vidi sve komentare