To je to što me zanima!

Sperma loše kvalitete otkriva probleme s tlakom, ali i kožom

Oko 15 posto svih gena u genomu povezano je s razmnožavanjem, a većina ih obavlja i druge funkcije što znači da problemi s plodnosti otkrivaju druge probleme
Vidi originalni članak

Kvaliteta sperme daje sliku cjelokupnog muškog zdravlja, utvrdili su znanstvenici sa Sveučilišta Stanford. Tako problemi s neplodnosti zapravo otkrivaju druge zdravstvene probleme kao što su visoki krvni tlak, kožne bolesti ili hormonalna neravnoteža, piše Daily Mail

Tijekom sedmogodišnje studije 9387 muškaraca u dobi od 30 do 50 godina donosilo je uzorke sperme. U 50 posto slučajeva muške neplodnosti problem je bila abnormalnost spermija. Skoro 44 posto tih muškaraca imalo je dodatne zdravstvene probleme poput visokog tlaka, problema s cirkulacijom, venama i srcem, potvrdila je studija. 

- Oko 15 posto svih gena u ljudskom genomu povezano je s razmnožavanjem, a većina tih gena osim te funkcije obavlja i druge u cijelom organizmu. Muškarčevo je zdravlje strogo povezano s kvalitetom njegove sperme. Stoga pri posjetu klinici za neplodnost treba obratiti pozornost i na njegovo cjelokupno zdravlje - napomenuo je voditelj istraživanja profesor Michael Eisenberg. 

Prijašnje studije utvrdile su da neplodni muškarci umiru ranije od drugih, a najčešći uzrok su bolesti srca. Također, oko 15 posto parova ima problema s plodnosti s time da je za polovicu kriva abnormalna sperma. 

Idi na 24sata

Komentari 33

  • ikarus 12.06.2015.

    Npr, mi smo uspjeli rješiti azoospermiju a dosta dobre informacije smo pronašli na ovom portalu: plodnost.hr

  • Grgurica 12.12.2014.

    Ovomi njesto lici na hitlera par dobri ostalim zabranit

  • user_383966 11.12.2014.

    imam savršenu kožu i perfektni tlak. koja ne vjeruje može probati

Komentiraj...
Vidi sve komentare