To je to što me zanima!

Split i njegova 'nestala' duša

Nekome je palo na pamet pretvoriti moja žuganja s Fejsa u svakodnevne crtice na portalu. Nazvao sam ih 'Bolje da mučim' i uskoro ćemo saznati je li to istina...
Vidi originalni članak

Ljudi iz Splita često će reći kako je grad izgubio dušu, što god to značilo. Da su turisti došli i sa sobom, kao suvenire, odnijeli tu neku splitsku dušu, kao da je duša stručak lavande, plastična boca maslinovog ulja ili maketa katedrale Svetog Duje.

Kukat će i naricati za tom famoznom splitskom dušom, nestaloj kad su otišli i kareti, i trula kobila na Pjaci, i Mare Žebon, i stara riva i svi ostali klišeji s crno-bijelih fotografija za kojima plače bivša generacija. 

Maloprije sam u portunu vidio trojicu sredovječnih muškaraca kako se natječu u skoku u dalj. Zajebavaju ovog trećeg koji ne može skočiti dovoljno daleko. Ćelav je, debeo i teli se već pet minuta. Ova dvojica viču na njega. Psuju ga kroz smijeh, on psuje njih. Isto kroz smijeh. Naposljetku skače. Jedva se odlijepio od vrelog betona. Turisti šljapkaju u gumenim šlapama pored njih. Začuđeno se osvrću. Nemaju pojma da je to ista generacija koja tuli za karetima i starom rivom.

Ne znaju da poanta nikad nije bila u karetima nego u glavama koje i sada, kao prije pedeset godina, zajebaju prijatelja koji ne može dovoljno dobro skočiti u dalj.

Više crtica ovog autora pročitajte OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 14

  • 06.08.2020.

    Promjena mentaliteta i duše....budalaština. Promjenio se i presložio sustavi vrijednosti ili ti društvena paradigma. Lokalna mafija uz pomoć politike unakazila Dalmaciju do i u jednom segmentu života. Živio sam i u Splitu prije rata. I tada je bilo kriminala, ali on je bio u podzemlju grada, ne ovako u nadzemlju, etabliran. Sustav vrijednosti mjenja navike i ponašanje svakog pojedinca. Recimo si istinu u oči.

  • samoproglašena_antifukarica 06.08.2020.

    ispisanom anegdotom je autor iste, barem u mojim ocima, zapravo pokazao kako je splitska dusa ostala u srcima svih onih koji i dalje "psuju uz smijeh", ali i ne samo njima. naravno, najjednostavniji medju nama "psovanje" promatraju kroz iskljucivo jednu dimenziju, jer "je*ben mu mater", jednostavne stvari za jednostavne sklopove

  • Zmar117 06.08.2020.

    Gubljenje duše cijelog jednog grada i regije je proces..Traje to 40-tak godina..Neumitno je i zauvijek..I nema više povratka na staro..Mediteran,za kakav smo nekad znali,više ne stanuje tamo..Barem ne onoliko koliko ga je nekad bilo..Split je postao pobalkanćena palanka,možda ne toliko izvana koliko u glavama i srcima njegovih stanovnika..Od nadmenosti fetivih do razularene bahatosti novopridošlih.. Sve ono što je nekad krasilo taj mediteranski grad,je stjerano u jedan mraćni kut,na margine na sami rub ruba..Od Slobodne do Hajduka,od Jugoplastike do partizanije..Odreći se svog indetiteta u korist neke nove i kao puno uzvišenije ideje je bilo bolno za sve njegove stanovnike koji poznaju grad kakav je bio sedamdesetih godina dok je bio netko i nešto na Mediteranu..Rijeka se sačuvala,Zadar procvao,Šibenik je ostao status quo,Dubrovnik dodatno internacionalizirao,a Split konaćno i zauvijek pobalkanćio..Ako mu je to utjeha,Zagreb možda i jedan korak više po tom pitanju..Koliko god Bandić to kamuflirao fontanama,žičarom,skijalištem,adventom i slićnim beba- varalicama...

Komentiraj...
Vidi sve komentare