To je to što me zanima!

Sporiji razvoj: Nedonoščad bi trebala kasnije kretati u školu

Djeca rođena prije termina kao i ona niske porođajne težine imaju 50 posto veći rizik od poteškoća u čitanju i pisanju krenu li u školu sa svojim vršnjacima
Vidi originalni članak

Djeca rođena prije 37-og tjedna trudnoće imaju veći rizik od disleksije i problema sa sluhom te im je potrebno dulje vrijeme za razvoj mozga, zbog čega je bolje da u školu krenu godinu dana kasnije, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Bristol. Oni su zaključili da nedonoščad ima 50 posto veću vjerojatnost za probleme u čitanju i pisanju, zbog čega bi mogli kaskati za svojim vršnjacima ako ih se požuri s obrazovanjem, piše Daily Mail.

Problem se javlja ako dijete krene u školu prema datumu njegova rođenja, a ne prate se drugi pokazatelji njegova razvoja i napretka, izvijestili su znanstvenicu koji su analizirali školske rezultate više od 12.000 djece. Oko 700 djece od njih rođeno je prije termina, a ukupno gledano oni su do kraja drugog razreda osnovne škole imali lošije rezultate u čitanju i pisanju.

- Uzrok nisu njihove smanjene sposobnosti, već forsiranje djeteta na sadržaj kojemu još nije doraslo, no već godinu dana nakon toga bi ga moglo bez problema svladati - kaže autor studije, dr. David Odd.

Objašnjava kako svako šesto nedonošče u školu kreće prerano te se razvoj mozga ne ubrzava ako se djecu ranije educira. Također, brojne studije pokazuju da djeca koja su rođena u ljetnim mjesecima te idu u prvi razred sa starijim vršnjacima, generalno imaju slabije ocjene.

U baby formuli je više aluminija nego što je dopušteno u vodi

Idi na 24sata

Komentari 13

  • JadrankaPiršljin 12.11.2013.

    čisto stereotipna izjava... moj je sin rođen u 34.tj,a intelignetnije dijete nisam mogla ni poželjeti, tako da pustite te priče, svako je biće priča za sebe bez obzira kada se i kako rodio.

  • DARIJA CRNKOVIĆ 20.10.2013.

    predivna bebica ...članak bez veze

  • Mima Šiš 19.10.2013.

    Ma glupost...Svih troje djece su rođeni kao nedonošćad i krenuli su u školu sa 6 god. Stariji sin rođen je i sa problemima u razvoju ali škola mu je uvijek super, a blizancima je sve interesantnije nego škola pa da su i sa 10 g. krenuli u školu još bi im bili rano......

Komentiraj...
Vidi sve komentare