To je to što me zanima!

Spriječite svađe na godišnjem: O mogućim problemima bolje je unaprijed pričati i dogovoriti se

Koliko ćete trošiti na večere, igračke i suvenire, hoće li vas kolone izbaciti iz takta i kako ćete ih podnijeti - samo su neki od razgovora koje bi trebali obaviti prije godišnjeg, umjesto da se svađate na licu mjesta
Vidi originalni članak

Iako je smisao godišnjeg odmora opuštanje od svakodnevnog stresa, razmirice i svađe često su prisutne, a parovi se najčešće svađaju oko brige o djeci, seksa i izleta, piše The Redbook. 

I smartphone je postao vrlo čest uzrok svađa. Stalni razgovori s kolegama s posla i pregledavanje društvenih mreža također su uzrok razmirica, pa se prije odlaska na odmor preporučuje postaviti jasne granice. Pomalo je nerealistično očekivati da ćete se u potpunosti isključiti, pa treba odrediti koliko vremena ćete posvetiti odgovaranju na mailove ili provesti na Facebooku. To će vam pružiti priliku da se više posvetite sebi i uživate u zajedničkim trenucima, savjetuje američka klinička psihologinja Vinita Mehta. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Bez teških tema

Promjena okoline može negativno djelovati na vezu. Uobičajeni radni tjedan znači i više razgovora o poslu, dok godišnji odmor pruža više mogućnosti za diskusije o životnim planovima, preseljenju ili djetetu.

Takve su teme izuzetno teške, a mogu i negativno iznenaditi, osobito ako se partneri ne slažu. Najbolje ih je odgoditi za neko drugo vrijeme i jednostavno se opustiti, savjetuju stručnjaci. 

Dugi redovi i gužve

Novo mjesto, nepoznati ljudi, dugi redovi u trgovini ili u restoranu izazivaju stres, a ljudi se pod stresom otresaju na one koji su im fizički najbliži. Na odmoru je to najčešće partner.

Nepotrebno živciranje možete izbjeći tako da priznate kako ne treba sve uvijek biti savršeno. Opustite se i uživajte u tjednu bez rasporeda i obaveza, a na kraju krajeva, nije da vam se negdje žuri, savjetuje američka bračna terapeutkinja dr. Anna Ranieri. 

Briga o djeci

Baš kao o korištenju mobitela i oko djece se treba dogovoriti. Najbolje je odrediti tko će što raditi, bilo da je riječ o pripremi igračaka za plažu ili o spremanju večere. Nemojte ništa podrazumijevati, već recite partneru što od njega očekujete. Što ste jasniji u komunikaciji, to će te lakše izbjeći nepotrebne nesporazume, objasnio je dr. Patrick Wanis. 

Izbjegavanje seksa

Osim opuštanja, svrha godišnjeg odmora je i u uživanju, no naporan put i umor mogu ga pokvariti. Odbijanje seksa prve večeri po dolasku mogu povrijediti partnera, pa mu treba dati jasno do znanja kako ga i dalje želite samo vas je umor savladao. Odgodite vruće igrice za sljedeće jutro ili večer, napomenuo je bračni terapeut dr. John Wilder. 

Različiti interesi

Razgledavanje muzeja ili uživanje na plaži, pitanje je sad. Različiti interesi izazivaju pomutnju pa treba napraviti plan kako bi ih uskladili. Dogovorite s partnerom što želite raditi, pa ovisno o tome odredite hoćete li ići zajedno ili ćete dan iskoristiti za vlastite užitke.

PREHRANOM DO IMUNITETA Super savjeti naših liječnika što jesti po vrućinama, očuvati zdravlje i spriječiti upale

Također, ako želite da partner ide na izložbu zajedno s vama, vrlo je važno objasniti mu koliko bi vam to značilo. Parovi često griješe u tome što misle kako znaju što njihov partner misli, a baš to uzrokuje brojne svađe, objasnila je dr. Ranieri. 

Šoping i pretjerano trošenje

Odlazak na godišnji odmor jako je skup užitak, a pretjerano trošenje na suvenire samo potpiruje vatru. Ako su u pitanju minimalni troškovi, najbolje je popustiti i izbjeći svađu. Preporučuje se prethodno napraviti budžet i odrediti koliko ćete novaca izdvojiti za hranu, zabavu ili poklone, dodala je dr. Ranieri. 

Idi na 24sata

Komentari 180

  • 26.06.2021.

    Ima i onih koji glume da vole,a onda bez rijeci otidu 😪😓Tuzno.

  • BloodAndHonor 26.06.2021.

    Nema dogovora sa ljudima koji ne zele slusati.Kao moja mater na primjer.

  • MOC JE U ZNANJU 26.06.2021.

    Nemam tih problema . :-)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare