To je to što me zanima!

Srca zaljubljenih doista kucaju "kao jedno", a čak i slično dišu

Ljubavni parovi imaju sličan ritam i broj otkucaja srca u minuti te jednakom brzinom dišu, a otkrili su i da se ženine biološke funkcije više prilagođavaju partnerovima
Vidi originalni članak

Zaljubljeni parovi često imaju slične interese, dovršavaju jedno drugom rečenice i smiju se istim šalama, no znanstvenici Sveučilišta Kalifornija otkrili su i da njihova srca kucaju u istom ritmu.

U studiji koja je obuhvatila seriju vježbi, mjerili su puls i brzinu disanja 32 para. Jedna od njih bilo je i mirno sjedenje u tihoj prostoriji, ali bez dodirivanja i razgovora. Upravo tada uočili su da partneri imaju vrlo sličan srčani ritam i disanje nasuprot drugim ljudima koji nisu međusobno emocionalno povezani, piše Daily Mail.

Žene su te čiji se ritam srca više prilagodio partneru, što bi se moglo tumačiti kao da se žene općenito više prilagođavaju u ljubavnoj vezi, izvijestili su znanstvenici.

To otkriće potvrđuje i nedavna studija danskog Sveučilišta Aarhus koja je pokazala da se srčani ritam prijatelja također često sinkronizira, što upućuje na povezanost emocija i bioloških funkcija.

- Emocionalna i fizička povezanost nema samo kognitivan efekt, već se ona doista može izmjeriti - zaključila je voditeljica studije, Ivana Konvalinka.

Idi na 24sata

Komentari 43

  • tintilinic1 14.02.2013.

    To je kada par postane jedno tijelo i jedan duh <3

  • SA-SU 13.02.2013.

    "Žene su te čiji se ritam srca više prilagodio partneru" ! Ovako ja imam otkucaj srca u normalnom stanju 70 Otkucaja/ minut, sada neka se jave sve, koje imaju sličan rezultat! :)))))

  • nick25_1 13.02.2013.

    ma nije istina....moje kuca normalno, a njeno ko ludo dok me vidi.....:DDD

Komentiraj...
Vidi sve komentare