To je to što me zanima!

Srdele na sasvim novi način: Pašu uz raženi kruh i špagete

Srdela, inače jedna od najjeftinijih riba, bogata je koenzimom Q10 i omega-3 masnim kiselinama koje snižavaju kolesterol u krvi, a možete je lako spremiti
Vidi originalni članak

Iako se ubraja u najjeftiniju ribu, srdela se zbog iznimnih hranjivih vrijednosti svrstava u najzdravije namirnice. Bogata koenzimom Q10, na cijeni je i zbog visokog udjela omega-3 masnih kiselina, koje snižavaju masnoće i kolesterol u krvi te potiču rad krvožilnog sustava. Srdele se najčešće paniraju i prže u ulju, pečenima na roštilju nema premca, a na glasu su i specijaliteti iz pećnice - nadjeveni fileti jednostavno se tope u ustima. Volite li ih sirove, marinirajte ih u maslinovu ulju, octu, vinu pa poslužite uz zapečeni kruh.

Srdele na raženom tostu

Sastojci: Žlica maslinova ulja, češanj češnjaka, pola očišćene i nasjeckane čili rajčice, limun, konzerva ocijeđenih sardina iz suncokretova ulja, 2 kriške raženog kruha, nasjeckani peršin

U tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte češnjak, čili rajčicu i limunovu koricu. Dodajte sardine pa pustite da se krčka nekoliko minuta. Začinite peršinom i limunovim sokom. Poslužite na tostiranom raženom kruhu.

Zarolane zapečene srdele

Sastojci: 20 dag blitve, 10 srdela, malo mljevenih badema, 2 češnja češnjaka, sol, papar, maslinovo ulje, limun

Ribu očistite, skinite glave i izvadite srednju kost. Rastvorite ih u filet. Popržite češnjak i dodajte blitvu nasjeckanu na rezance. Umiješajte bademe i začinite prema želji. Miješajte dok blitva ne omekša. Smjesu stavite na filete. Zarolajte i stavite u lim za pečenje. Posolite, polijte limunovim sokom i maslinovim uljem. Pecite 20 min na 190°C.

Aromatični špageti

Sastojci: 15 slanih srdela, 4 češnja češnjaka, 2 dl maslinovog ulja, 2 žlice mješavine sjeckanog peršina i majčine dušice, malo origana, kapari, 400 g špageta, sol, papar

Ribu očistite i narežite na manje komade. Na laganoj vatri popržite nasjeckani češnjak, dodajte srdele i kapare pa pržite uz miješanje. Kad je tjestenina gotova, ocijedite je, dodajte umak od slanih srdela i pospite sjeckanim peršinom, majčinom dušicom i origanom. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • lolaaaaaaaaaa 25.02.2012.

    ja volim raženi kruh najviše uz odojak! ::)))))

  • ryba 23.02.2012.

    EvelynSalt, srdela=srdjela=sardelica=sardina

  • nuša matanova 23.02.2012.

    sdela na saur ,nešto extra

Komentiraj...
Vidi sve komentare