To je to što me zanima!

Srebrna i brončana medalja za hrvatska jela

Hrvatska kulinarska reprezentacija prvi put je nastupila na međunarodnom natjecanju i svojim receptima osvojila je svijet
Vidi originalni članak

Na natjecanje smo došli bez hrane i sve smo morali kupovati u Moskvi. Uz to smo sve i kuhali, a druge su ekipe donijele već pripremljene namirnice. No osvojili smo dvije medalje, otkrili su hrvatski kulinarski reprezentativci nakon ukrštavanja svojih kuhača sa 500 kuhara iz 20 zemalja prošlog tjedna u Moskvi. Izbornik Branko Ognjenović sastavio je tim od pobjednika na domaćim natjecanjima, a Grozdana Bohorč, Marija Kuzminski, Hrvoje Zirojević i Matija Balent tri dana su se borili u šest kategorija kulinarske umjetnosti. Hrvoje Zirojević osvojio je srebrnu medalju za puretinu s kestenima i vrganjima, a Grozdana Bohorč broncu za kolač od čokolade.

PURETINA S KESTENOM I VRGANJIMA
Sastojci: 0,4 kg puretine, 0,4 kg špinata, 0,25 ml mlijeka, 12,5 dkg maslaca, 50 g parmezana, 15 dkg vrganja, 12 kestena, brašno
Puretinu izrežemo u medaljone. Lagano ih potučemo, začinimo pa popržimo na maslacu. Špinat skuhamo i isjeckamo. U posudi rastopimo maslac, dodamo malo brašna i napravimo zapršku. Dodamo špinat i povežemo sastojke. Podlijemo mlijekom. Na medaljon stavimo nadjev od špinata te prelijemo bešamel umakom, posipamo parmezanom i zapečemo. Kestene skuhamo u mlijeku i začinskim travama pa ih sortiramo na maslacu te flambiramo. Kao podlogu za medaljone napravimo ragu od vrganja. Kestene poslužimo kao prilog.

KOLAČ OD ČOKOLADE
Sastojci: 25 dkg čokolade za kuhanje, 25 dkg maslaca, 0,25 dkg jaja, 0,1 kg žumanjka, 0,05 kg brašna, 12,5 dkg šećera u prahu
Čokoladu i maslac otopite. Dodajte sve ostale sastojke. Sve promiješajte i stavljajte u male kalupe koje ste obložili papirom za pečenje. Pecite 10 minuta na 180 stupnjeva. Za preljev od vanilije potrebno vam je pola litre mlijeka. Stavite ga kuhati i kad je vruće, dodajte 2 vanilin šećera, malo šećera, 0,05 kg brašna i 0,1 l vrhnja za kuhanje. Kuhajte dok se ne počne zgušnjavati.

PRSA PREPELICE SA ŠUMSKIM VOĆEM
Sastojci za jednu osobu: 4 komada prsa prepelice, šumsko voće (borovnica, brusnica, malina...), maslinovo ulje, maslac, brendi ili konjak, sol, papar, češnjak, timijan, mesni temeljac.
Prsa prepelice očistite od kosti, nadjenite ih šumskim voćem i posolite. Marinirajte ih u maslinovu ulju, češnjaku, timijanu i mesnom temeljcu. Meso izvadite iz marinade i popržite na mješavini maslaca i ulja. Zalijte brendijem i flambirajte. Nakon toga zalijte meso temeljcem i vinom te pirjajte dok meso ne omekša, a dio umaka ne ispari. Prsa izvadite, a u umak umiješajte preostalo šumsko voće. Prema potrebi umak zgusnite brašnom. Poslužite uz ječmenu kašu.

ROLANI FILE OD BRANCINA
Sastojci: 1,5 kg brancina, 30 dkg blitve, maslinovo ulje, sol, papar, riblji temeljac.
Priprema: Brancin filetirajte na dva dijela te posolite i popaprite. U međuvremenu skuhajte blitvu te začinite s malo češnjaka i maslinova ulja. Na riblji file stavite nadjev od blitve te zamotajte u rolicu. Aluminijsku foliju namažite maslinovim uljem, stavite riblji file i čvrsto zarolajte. Stavite kuhati u riblju juhu 20 minuta. Kuhani file narežite na kolutove i poslužite uz salatu od rikule, krumpira i cherry rajčice.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Xenci 13.10.2007.

    Bravo kuhari i kuharice!!! Zna se da imamo stvarno dobra jela...

Komentiraj...
Vidi sve komentare